Bułka Ciabatta


Ciabatta

Z nazwą tą wszyscy bez wyjątku kojarzymy płaską, prostokątną bułkę, wypiekaną według tradycyjnej  receptury. Chociaż pierwsza myśl, która nam się nasuwa, skierowana jest zapewne w kierunku słonecznej Italii, mało kto wie, co tak naprawdę oznacza to słowo po włosku. Dosłownie oznacza także… kapcie, klapki

Nie powinniśmy jednak dać zmylić się tej mało eleganckiej nazwie. Została ona bowiem nadana na zasadzie kontrastu- tak samo jak smak i forma prawdziwej włoskiej Ciabatty:  Jednocześnie miękka i chrupiąca, jasna w środku, ciemna na zewnątrz, skórka koloru orzecha, obsypana mąką.

Chociaż historia produktu, będącego dobrem narodowym Włoch,  sięga kilkanaście wieków wstecz, jej narodziny datowane są na lata osiemdziesiąte XX wieku. Powstała ona w Adrii, na skutek prac Arnaldo Cavallari, który przez dziesięciolecia usiłował ofiarować ludziom jak najbardziej naturalne pieczywo, przypominające jednocześnie aromatyczne wypieki „w starym stylu”. Tradycja wypieku Ciabatty z upływem czasu została kultywowana, a w samych Włoszech, w zależności od regionu, pojawiły się jej różne wersje.

Żeby rozpoznać  tę prawdziwą i niepowtarzalną, powinniśmy zwrócić uwagę na jej zapach oraz formę.  Charakteryzuje się ona bowiem dużymi porami w strukturze miąższu.

Ciabatta ma bardzo szerokie zastosowanie. Nadaje się do przygotowania bruschetty, doskonale komponuje się jako dodatek do mięs, sosów czy zup.

Produkty zawierające ten składnik