Bulion z kury


Bulion z kury. Klasyczny bulion z kury, choć sam w sobie może wystąpić także jako zupa, zwykle wykorzystywany jest jako baza wyjściowa do przygotowania wywarów z innych składników. Bardzo często stosowany jest również jako niezbędny element wielu dań, które na stałe wpisały się do klasyki światowego gatunku kulinarnego.

Do przygotowania bulionu drobiowego potrzeba dwóch elementarnych produktów : woda oraz kostki drobiowe, w których skoncentrowany jest cały smak i aromat.

Maleńkie kostki rosołowe skupiają w sobie mieszankę świeżego mięsa, jarzyn oraz przypraw, których zwykle używa się do przyrządzenia bulionu w wyniku długiego procesu. Za produkty bazowe, możemy uznać mięso z kury, marchew, pietruszkę, por, seler, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Żeby uzyskać prawdziwie głęboki i aromatyczny bulion, możemy wykorzystać jednak wszelkie jarzyny, które akurat znajdziemy pod ręką.

W gotowych kostkach, oprócz tzw. składników bazowych, możemy spodziewać się również cebuli, czosnku czy liści kapusty, a także ziarnistego pieprzu. Czasem również lubczyku. W kwestii tej pozostaje tak naprawdę pełna dowolność. Po rozpuszczeniu kostek w ciepłej wodzie, powinniśmy jeszcze chwilę pogotować tak przygotowany bulion na małym ogniu. Do sporządzenia drobiowych kostek rosołowych powinno używać się mięsa oraz warzyw najwyższej jakości, które następnie są blendowane i gotowane z odrobiną wody oraz oleju.
Wszystkie warzywa, a przede wszystkim mięso, powinny być świeże, a także pochodzić z pewnego źródła. Liczy się również ilość – zdecydowanie obowiązuje tu zasada – im więcej składników, tym lepiej. Bardzo ważne jest, aby do przygotowania kostek, nie używać mrożonych warzyw.
Ostatni, najważniejszy z czynników, odpowiedzialnych za powodzenie naszej misji, to odpowiedni czas gotowania. Żeby uzyskać głębię smaku, powinniśmy gotować wywar dość długo, unikając jednocześnie przypalenia składników.

Mieszankę taką przekłada się potem do odpowiedniej formy, którą następnie umieszcza się w zamrażarce. W taki sposób otrzymamy najwyższej jakości kostki rosołowe drobiowe, które możemy wykorzystać do przyrządzenia najlepszego warzywnego bulionu. Bulion przygotowany na bazie drobiowych kostek rosołowych, jest delikatny, a zarazem bardzo aromatyczny. Od wołowego różni się także smakiem, jest bardziej klarowny i przybiera jasnożółty kolor. Wywar, sporządzony na bazie kostek, jest również zdecydowanie zdrowszy, bo odtłuszczony.

Produkty zawierające ten składnik