Bulion wołowy


Bulion wołowy. Klasyczny bulion wołowy, choć sam w sobie może wystąpić także jako zupa, zwykle wykorzystywany jest jako baza do przygotowania wywarów, złożonych z innych składników. Bardzo często stosowany jest również jako niezbędny element wielu dań, które na stałe wpisały się do klasyki światowego gatunku kulinarnego.

Do przygotowania bulionu wołowego potrzeba dwóch elementarnych produktów : woda oraz kostki wołowe, w których skoncentrowany jest cały smak i aromat.

Maleńkie kostki rosołowe skupiają w sobie mieszankę świeżego mięsa, jarzyn oraz przypraw, których zwykle używa się do przyrządzenia bulionu w wyniku długiego procesu. Za produkty bazowe, możemy uznać mięso wołowe- szczególnie sprawdzi się tu szponder, a także marchew, pietruszkę, por, seler, a także liście laurowe oraz ziele angielskie. Żeby uzyskać prawdziwie głęboki i aromatyczny bulion, możemy wykorzystać jednak wszelkie jarzyny, które akurat znajdziemy pod ręką. W gotowych kostkach, oprócz tzw. składników bazowych, możemy spodziewać się również cebuli, czosnku czy liści kapusty, a także ziarnistego pieprzu. Czasem również lubczyku. W kwestii tej pozostaje tak naprawdę pełna dowolność.

Po rozpuszczeniu kostek w ciepłej wodzie, powinniśmy jeszcze chwilę pogotować tak przygotowany bulion na małym ogniu. Do sporządzenia wołowych kostek rosołowych powinno używać się mięsa oraz warzyw najwyższej jakości, które następnie są blendowane i gotowane z odrobiną wody oraz oleju. Wszystkie warzywa, a przede wszystkim mięso, powinno być świeże, a także pochodzić z pewnego źródła. Liczy się również ilość – zdecydowanie obowiązuje tu zasada – im więcej składników, tym lepiej. Bardzo ważne jest, aby do przygotowania kostek, nie używać mrożonych warzyw.
Ostatni, najważniejszy z czynników, odpowiedzialnych za powodzenie naszej misji, to odpowiedni czas gotowania. Żeby uzyskać głębię smaku, powinniśmy gotować wywar dość długo, unikając jednocześnie przypalenia składników. Mieszankę taką przekłada się potem do odpowiedniej formy, którą następnie umieszcza się w zamrażarce. W taki sposób otrzymamy najwyższej jakości kostki rosołowe wołowe, które możemy wykorzystać do przyrządzenia najlepszego warzywnego bulionu.

Bulion przygotowany na bazie wołowych kostek rosołowych, jest wyrazisty i bardzo aromatyczny. Od drobiowego różni się także smakiem, jest mniej klarowny i przybiera piękny ciemno złocisty kolor. Wywar, sporządzony na bazie kostek, jest również zdecydowanie bardziej zdrowszy, bo odtłuszczony. W kuchni używany jest on nie tylko jako esencjonalna baza do zup, ale również sosów. Sam w sobie także może stanowić danie.

Produkty zawierające ten składnik