Brokuły


Brokuł, zwany również zielonym kalafiorem lub kapustą szparagową, to źródło niezliczonych właściwości odżywczych i zdrowotnych. Ze względu na niską kaloryczność oraz wysoką zawartość błonnika, po warzywo to powinni sięgać przede wszystkim wszyscy ci, którzy starają się w swoim życiu stosować dobrze zbilansowaną, pozbawioną zbędnych kalorii, a jednocześnie dostarczającą organizmowi wszystkich niezbędnych wartości, dietę. W 100 g tego zielonego warzywa, znajdziecie zaledwie 35 kcal.

Zielony kalafior idealnie sprawdzi się jako dodatek do mięsa, kiedy ograniczeni czasem, powinniśmy zorganizować dla siebie i najbliższych pożywny i pełnowartościowy posiłek. Świetnie nadaje się on również na zimno, jako dodatek do świeżych sałatek, a także jako główny składnik zdrowej zupy-krem.

Oprócz nieocenionych walorów smakowych, spożywanie brokułów, przyniesie nam także szereg różnych pozytywnych zjawisk, które będziemy mogli zaobserwować w naszym organizmie.
Brokuły, ze względu na zawarte w nich, przeciwutleniacze, chronią nas przed nowotworami, anemią czy wrzodami żołądka. Wpływają również pozytywnie na funkcjonowanie naszego wzroku, a także pomagają wyregulować poziom cukru we krwi. Z tego względu, szczególnie zalecane są dla osób z cukrzycą. Ze względu na zawartą w nich, w dużych ilościach, witaminę C, ich spożywanie może przyczynić się także nie tylko do wzmocnienia stawów, ale również do zwiększenia ich elastyczności. Ostatnie badania udowodniły nawet, że brokuły, włączone na stałe do diety, mogą złagodzić objawy autyzmu.

Abyśmy w jak największym stopniu mogli cieszyć się wszystkimi pozytywnymi właściwościami brokułów, powinniśmy wiedzieć, w jaki sposób je przygotowywać. Czas gotowania powinien wynosić od dwóch do pięciu minut. Jeśli przyrządzamy brokuły na parze, 3- 4 minuty w zupełności wystarczą, żeby kwiatki nadawały się do spożycia i były przy tym lekko chrupiące.

Warzywa te, w zależności od preferencji, możemy również smażyć, a nawet blanszować.

Dania z brokułami – przepisy i potrawy z brokułów

Brokuły to warzywa, z których można przygotować wiele różnych potraw. Najpopularniejsze dania z brokułami to różnego rodzaju zupy, sałatki czy naleśniki. Wszystkie one przygotowywane są przede wszystkim z zielonych kwiatostanów brokuła. Jednak w kuchni wykorzystać można również i jego łodygi, które nadają potrawom delikatny, lekko szparagowy smak. Wymagają one jednak nieco więcej gotowania.

Przepisy z brokułami często zalecają ich gotowanie na parze. Nic w tym dziwnego, wówczas warzywa zachowują najwięcej cennych składników odżywczych. Godne polecenia są również potrawy z brokułów zawierające ich kiełki, które pasują zarówno do dań zimnych, jak i ciepłych.
Z brokułów można przygotować zarówno lekką sałatkę, jak i smaczną pizzę czy quiche. Produkt ten doskonale smakuje na zimno i ciepło zarazem. Dobrze komponuje się z innymi warzywami, a także produktami mięsnymi. Z powodzeniem może zastąpić ziemniaki czy ryż podawane do obiadu.

Produkty zawierające ten składnik