Bekon, boczek wędzony


Boczek wędzony
Nazwa ta używana jest dla określenia pochodzącego z dolnej półtuszy wieprzowego mięsa, które znajduje szerokie zastosowanie w kuchniach tego świata.
Oprócz aromatycznego, pełnego smaku mięsa, w boczku znajdziemy również warstwę tłuszczu, nadającą potrawom wyjątkowego wymiaru, a także zapewniając nam odpowiednią wartość energetyczną.

Boczek szczególnie ceniony jest przez Włochów, a także Brytyjczyków oraz Amerykanów. Funkcjonuje w ich kulturach pod nazwami, które rozprzestrzeniły się na cały świat- speck oraz bekon.
Możemy znaleźć go w różnych postaciach: na surowo, gotowany czy najbardziej aromatyczny- wędzony.

Żeby uzyskać najlepszy wędzony boczek w domowych warunkach, potrzebowalibyśmy do tego wędzarni. Na szczęście na rynku znajdziemy produkty, które cechują się równie dobrą jakością i smakiem, co mięso, otrzymywane w małych gospodarstwach.

Surowe mięso w pierwszym etapie zostaje zamarynowane przy użyciu odpowiednich składników. Po upływie 24 godzin, poddawane jest osuszaniu, a następnie wędzeniu. Używa się do tego specjalnego drewna, pochodzącego z drzew liściastych, które zapewnia zapach odpowiedzialny za jedyny i niepowtarzalny intensywny aromat oraz kolor produktu końcowego. Tak przygotowany boczek, zostaje jeszcze lekko „podpalony” i wówczas gotowy jest do spożycia.

Produkty zawierające ten składnik