Bekon, boczek surowy


Jest to rodzaj wieprzowiny, składający się częściowo z mięsa oraz tłuszczu, który pochodzi z dolnej części półtuszy. Znajdziemy w nim wiele tłuszczów nasyconych. Wersja light boczku w klasycznym wydaniu, to produkt, znany powszechnie pod nazwą bekonu. Jest on okrojony z obszernej warstwy tłuszczu i stanowi alternatywę dla osób, które odrzucają ten, bądź co bądź przysmak mięsny, ze względu na dużą zawartość tłuszczu.

Boczek wykorzystywany jest w kuchni na całym świecie, nie tylko w kulturze anglosaskiej, gdzie stanowi składnik bazowy licznych propozycji śniadaniowych, ale również w popularnej na całym świecie kuchni włoskiej, gdzie doskonale sprawdza się jako główny produkt wyśmienitych sosów makaronowych. To właśnie na jego bazie- a raczej włoskiego odpowiednika o nazwie pancetta, powstaje okrzyknięta największą sławą Carbonara.

W zależności od kraju oraz przeznaczenia, mięso tego typu, pochodzi z różnych partii półtuszy i jest ono odpowiednio przygotowywane do dalszej obróbki. Surowy boczek może być pieczony, duszony, wędzony, gotowany, a nawet grillowany czy wędzony. Wykorzystywany jest zwykle jako składnik mięsnych rolad oraz pasztetów. Może być także nadziewany albo grillowany. Wówczas stanowi ciekawy dodatek do sałatek.

Boczek surowy, w smaku jest lekko słony. Należy on zdecydowanie do mięs wysokokalorycznych. Oprócz znaczących ilości tłuszczów nasyconych, zawiera również sporo cholesterolu. Znajdziemy w nim jednak także duże ilości białka oraz witamin z grupy B.

Produkty zawierające ten składnik