Bób


Bób pochodzi z Azji południowo-wschodniej i jest najstarszą rośliną strączkową uprawianą przez człowieka. Najstarsze dowody na hodowanie bobu znalezione przez archeologów pochodzą sprzed ponad 9 tysięcy lat przed naszą erą. Do dziś to jedno z ulubionych warzyw sezonowych, na które czekamy cały rok.

Bób cieszy nie tylko smakiem ale również wyjątkowo zdrowym składem. Znajdziemy w nim zestaw witamin (A, C, B1, B6) oraz minerałów (magnez, wapń, żelazo, cynk). Przy tym jest to warzywo niskokaloryczne, lecz bardzo pożywne. Bób obniża poziom cukru we krwi i zapobiega zakwaszeniu organizmu. Co więcej zawarta w nim lektyna chroni nas przed rakiem jelita grubego.
Bób można spożywać na surowo, ale lepszy smak uzyskuje po obróbce cieplnej. Zanim jednak ugotujemy bób, warto dobrze spłukać go pod zimną wodą a do gotującego się warzywa dodać płaską łyżeczkę cukru, co wzmocni jego smak. Gotowanie młodego bobu powinno trwać mniej niż kwadrans.

Z bobu można przyrządzić pyszne letnie sałatki i zupy. Perfekcyjnie smakuje też sam z dodatkiem roztopionego masła lub podsmażony z bułką tartą. Dobrze komponuje się z serem feta oraz z kurkami. Na ciepło można podać go zapiekanego z kurczakiem lub w potrawce na białym winie z jajkiem i serem. Nada się do makaronu w towarzystwie innych warzyw lub jako przekąska otwierająca przyjęcie koktajlowe.

Dania z bobu – potrawy i przepisy z bobem

Potrawy z bobu to interesująca opcja dla wszystkich osób, szukających w kuchni ciekawych smaków. Bób gotowany, a następnie przyrządzony w prosty sposób ma wielu zwolenników. Bób swoje pięć minut przeżywa na przełomie czerwca i lipca. Właśnie wtedy grzechem byłoby nie wykorzystać go w naszej kuchni. Można też zrobić bardzo smaczny bób smażony z cebulką. Oprócz łatwych sposobów na dania z bobu coraz częściej spotykamy się z wykorzystaniem tej rośliny strączkowej do bardziej wyrafinowanych i wykwintnych potraw. Jakie możemy znaleźć przepisy z bobem? Na pierogi z bobem, naleśniki z bobem i sałatki z bobem. Możemy więc doskonale urozmaicić dania, które tak często stawiane są na naszych stołach. A pojawiają się na nich także zupy, pasty i kremy z bobu. W wyniku kulinarnych eksperymentów powstają również tarteletki i kotleciki z bobem. Ciekawa opcją będzie też tradycyjne egipskie śniadanie, które składa się właśnie z ugotowanego bobu.

Produkty zawierające ten składnik