Biała fasola


Biała fasola jest prawdziwym bogactwem wartości odżywczych wśród podobnych sobie roślin. Dzięki temu, że zawiera mnóstwo białka (około 13% białka roślinnego) często stanowi zamiennik mięsa dla osób na diecie wegańskiej lub wegetariańskiej. Znajdziemy w niej także witaminy z grupy B (w szczególności witaminy B1), błonnik, witaminę A oraz lecytyny. Pozytywnie wpływa więc na pamięć i koncentrację oraz poprawę samopoczucia. To nie wszystko. W białej fasoli znajdziemy także bardzo dużo magnezu i żelaza, które są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu.

Biała fasola jest także niezastąpiona w walce z tzw. złym cholesterolem, a więc chroni przed nadciśnieniem i miażdżycą, a jej łupiny pomagają w leczeniu cukrzycy oraz reumatyzmu. Chociaż biała fasola należy do wysokokalorycznych produktów, nie rezygnujmy z niej. Zawarte w fasoli kwasy tłuszczowe ułatwiają organizmowi przyswajanie witamin. Patrząc na jej właściwości śmiało można stwierdzić, że powinna stać się obowiązkową pozycją w menu każdego z nas. Te drobne ziarenka, to prawdziwe bogactwo wśród jadalnych roślin, które wydała ziemia.

Biała fasola to także źródło błonnika, witaminy A, a nawet lecytyny, która szczególnie ważna jest dla osób uczących się, ponieważ poprawia pamięć i koncentrację. Te białe ziarenka dostarczą naszemu organizmowi także licznych substancji mineralnych -zwłaszcza magnezu oraz żelaza.

Fasola może pomóc w walce ze złym cholesterolem, dzięki czemu zredukujemy ryzyko zapadnięcia na choroby, takie jak miażdżyca czy nadciśnienie. Co ciekawe, łupinki fasoli, wykazują pozytywne właściwości nawet w leczeniu reumatyzmu czy cukrzycy.

Wprawdzie fasola należy do warzyw mocno kalorycznych, jednakże nienasycone kwasy tłuszczowe, które w niej znajdziemy, odgrywają dużą rolę w procesie przyswajania witamin przez nasz organizm.
Fasola jako roślina jest również bardzo niewymagająca, nie tylko jeśli chodzi o jej hodowlę, ale także pod względem dalszego przechowywania. W warunkach pozbawionych wilgotności można ją bez obaw przechowywać przed długi czas.

Na świecie znajdziemy około czterystu różnych odmian tego szczególnie zdrowego warzywa. Najbardziej popularne z nich czyli jaś oraz cannellini z całą pewnością znajdziecie w każdym dobrze zaopatrzonym warzywniaku.

W kuchni biała fasola wykorzystywana jest zwykle jako składnik zup, sałatek, a także mięsnych dań na bazie różnych kiełbas czy boczku. Szczególną popularnością warzywo to cieszy się w kuchni meksykańskiej, a także hiszpańskiej – Z pewnością wszyscy, którzy mieli okazję, skosztować oryginalnego wyśmienitego burrito czy wypełnionej ryżem, mięsem oraz fasolą tortilli, właśnie sięgają myślami do tego momentu:) Nasze białe warzywo tworzy naprawdę niezapomniane kompozycje w akompaniamencie innych produktów, takich jak świeże pomidory czy kukurydza.

Jeśli uwielbiacie fasolę, a rezygnujecie z niej w codziennej diecie tylko dlatego, że jest ciężkostrawna, mamy dla Was doskonałą radę. Problem ten może rozwiązać, wielokrotna zmiana wody, w której ziarna są moczone, przed gotowaniem.

Zanim zabierzesz się za przygotowanie fasoli, oczywiście powinieneś wypłukać starannie wszystkie ziarna. Następnie wrzuć je na kilka minut do gorącej wody, gotuj pod przykryciem i odstaw na dwie godziny. Po upływie tego czasu, należy wymienić wodę, która powinna w pełni przykrywać ziarna. Woda powinna mieć temperaturę pokojową. Po ponownym upływie dwóch godzin, powtórz czynność i odstaw fasolę, namoczoną w wodzie na całą noc. Następnego dnia wystarczy tylko wypłukać kilkakrotnie ziarna, które potem gotujemy ok. 1, 5 godziny bez przykrywki.

Konsekwencją stosowania tej metody jest niestety utrata sporej ilości składników mineralnych i witamin.
Jeśli chcemy temu zapobiec, powinniśmy mimo wszystko gotować fasolę w tej samej wodzie, w której była moczona. Wówczas pamiętajmy jednak, żeby używać w tym celu miękkiej wody, pozbawionej związków wapnia, które wchodzi w reakcję z zawartymi w fasoli pektynach. Fasolę gotujemy bez przykrywki.

Fasola uchodzi przede wszystkim za nieograniczone źródło białka. Jego zawartość w tych drobnych nasionkach jest porównywalna, a nawet nieco większa, niż zawartość białka w mięsie. Fasola zawiera około 13 % białka roślinnego, które choć nie tak samo wartościowe, jak białko zwierzęce, jest skarbnicą wielu witamin. Przede wszystkim chodzi o witaminy z grupy B, a w szczególności o witaminę B1, która działa korzystnie na naszą pamięć i samopoczucie.

Potrawy z białej fasoli – dania i przepisy z białą fasolą

alety fasoli nie kończą się tylko na jej właściwościach odżywczych. Biała fasola jest łatwa w hodowli oraz przechowywaniu. Wystarczy umieścić ją w suchym miejscu, by przez długi czas nadawała się do spożycia.

Przepisy z białą fasolą zwykle opierają się na jej najpopularniejszych odmianach, czyli jaś i cannelini, które są łatwo dostępne w polskich sklepach. Te najbardziej znane odmiany nie są jednak jedynymi. Obecnie na świecie hodowanych jest około czterystu różnych odmian tej rośliny. W Polsce popularna jest także fasola perłowa o małych ziarnach, którą najczęściej wykorzystuje się do sałatek lub zup. Potrawy z białej fasoli cieszą się szczególnym zainteresowaniem w kuchni hiszpańskiej i meksykańskiej, gdzie w wielu daniach stanowi ona podstawę. Słynne na całym świecie burrito lub tortilla w swoim farszu zawierają to zdrowe warzywo, które idealnie komponuje się z mięsem. Dania z białej fasoli dobrze smakują także z dodatkiem boczku lub kiełbasą, a nawet… z flakami! Flaki po mediolańsku – jedna z włoskich potraw regionalnych – wiele straciłyby w swoim smaku bez fasoli.

Produkty zawierające ten składnik