Bazylia


Bazylia ze wszystkich znanych dotąd ziół okazuje się być niezastąpiona nie tylko we Włoszech, ale co raz częściej również w innych regionach świata.  Być może jest to konsekwencją ciągłej ekspansji tradycyjnych  włoskich dań, przyrządzanych według oryginalnej receptury na pozostałe zakątki świata.

Roślina poprzez niebanalne połączenie nut zapachowych, od aromatów korzennych po anyżowo-cynamonowe, rozkochała w sobie wiele innych składników, które dają się poznać dopiero, występując z nią u boku. Każdy z nas z pewnością miał okazję skosztować zielonego pesto, którego smak  i aromat zapewnia nam m.in. właśnie świeża bazylia. Jej wyrazisty smak i charakterystyczny aromat dopełnia jednak również wiele innych dań, takich jak zupy krem czy świeże sałaty.  Mówiąc o sałatach nie sposób nie wspomnieć o kremowej Caprese, w której delikatna Mozzarella oraz świeże pomidory, uzupełnione zostają zielonymi liśćmi bazylii oraz odpowiednią kompozycją przypraw. Taka mieszanka pozwala na nieziemskie doznania smakowe.

Bazylia – zastosowanie

Bazylia świetnie sprawdzi się także jako składnik marynaty do mięsa, dodatek do oliwy z oliwek czy składnik sosów. Najlepiej dodawać ją w końcowym etapie gotowania lub smażenia, gdyż wysoka temperatura odbiera jej wyjątkowe właściwości. Co raz częściej znajduje także zastosowanie w nietypowych obszarach tzn. wykorzystywana jest do produkcji wyrobów czekoladowych, lodów czy likierów. Bazylia oprócz wyjątkowego  smaku, to także skarbnica niezliczonych wartości odżywczych.  Doskonale stymuluje układ odpornościowy, a także pozytywnie oddziałuje na funkcjonowanie układów trawiennego czy oddechowego.  W połączeniu z dobrej jakości miodem, może okazać się nieoceniona, żeby pozbyć się uporczywego kaszlu.

Jej nadzwyczajne walory odkryte zostały nie tylko przez powszechnie uznane za królestwo  dobrej kuchni Włochy, bowiem wyjątkowe znaczenie bazylia zyskała również w Indiach. Oprócz tego, że  jej intensywny  aromat, wykorzystywany jest do przygotowania ostrych zup czy wyśmienitego ryżu, bazylia ma także znaczenie kulturowe.  Uchodzi tu za świętą roślinę, z której otrzymuje się wyśmienite soki czy mieszanki lecznicze.  Spożywana jest ona również  na surowo- jej żucie pomaga poprawić apetyt czy zwalcza ból dziąseł.

Produkty zawierające ten składnik