Bataty


Batat (wilec ziemniaczany) lub inaczej słodki ziemniak, szybko podbił kulinarne serca Polaków, stając się jednym z obowiązkowych produktów obecnych w najlepszych restauracjach. Do Europy trafiły dzięki Krzysztofowi Kolumbowi, który spopularyzował bataty na całym świecie. Obecnie bataty uprawiane są głównie w Afryce oraz Indiach, Wietnamie, Japonii i Chinach skąd są eksportowane do innych krajów.

W zależności od kraju, spotkamy się z różnymi odmianami słodkiego warzywa, których w sumie można naliczyć około czterystu. Bataty różnią się od siebie przede wszystkim kolorem skórki (fioletowy, czerwony, pomarańczowy lub żółty), ale inny kolor przybiera również ich miąższ ( biały lub pomarańczowy).

Na kilka słów pochwały zasługują one jednak nie tylko ze względu na intrygujący smak, ale także na zawarte w nich substancje odżywcze. W batatach znajdziemy m.in. likopen, który może przeciwdziałać chorobom serca, a nawet niektórym nowotworom. Zawierają one również antocyjany, wykazujące silne właściwości przeciwutleniające. Antocyjany pomagają także usprawnić procesy funkcjonowania trzustki, wspierają gospodarkę glukozową oraz powodują poprawę wrażliwości organizmu ludzkiego na insulinę. Z tego też względu szczególnie zaleca się ich włączenie w dietę osobom, cierpiącym na cukrzycę. Bataty stanowią doskonałą alternatywę dla ziemniaków, które cechuje zdecydowanie wyższy indeks glikemiczny.

Tak samo jak duży jest wachlarz pozytywnych właściwości batatów, szerokie jest również spektrum ich zastosowania. W kuchni można spożywać je w różnej postaci, w zależności od preferencji. Doskonale smakują, zarówno pieczone, jak i grillowane czy gotowane. Stanowią również główny składnik pysznych zup-kremów, a nawet słodkich deserów. Ciasto z batatów czy słodki pudding, to ostatnimi czasy topowy przysmak wielu cukierni, które podążają z duchem upływającego czasu.

Jeśli już sięgamy po te słodkie warzywa, powinniśmy pamiętać o kilku zasadach, w jaki sposób się z nimi obchodzić. Przede wszystkim, zaraz po tym, jak zostały obrane, powinny one trafić do garnka. Inaczej warzywa zaczernieją.

Kiedy sami dokonujecie zakupu, pamiętajcie, żeby bataty były przede wszystkim twarde i pozbawione defektów w postaci plam czy dziur. Jeśli chodzi o sposób ich przechowywania, to powinieneś trzymać je w chłodnym pomieszczeniu, do którego nie docierają promienie słoneczne. Dzięki temu, nieprzetworzone warzywa spokojnie poleżą nawet do dziesięciu dni.

Potrawy z batatów – dania i przepisy z batatem

Na świecie uprawianych jest około czterystu odmian tych słodkich ziemniaków. Różnią się od siebie kolorem miąższu (biały lub pomarańczowy) i skórki – od fioletowego, poprzez czerwony i pomarańczowy, aż po żółty. Bataty wyróżnia nie tylko kolor, ale i bogactwo wartościowych składników odżywczych. To źródło karotenów i luteiny wpływających na wzrok, antocyjanów poprawiających pamięć oraz poprawiających wrażliwość organizmu na insulinę i likopenu przeciwdziałającemu chorobom serca. W przeciwieństwie do tradycyjnych ziemniaków mają także niższy indeks glikemiczny.

Bataty można spożywać na różne sposoby. Nadają się do grillowania, gotowania czy pieczenia. Dania z batatów, np. zupy-kremy czy naleśniki, będą stanowić wyśmienitą obiadową odmianę, a desery ze słodkim ziemniakiem zachwycą niejednego fana słodkości. Potrawy z batatów to nie tylko posiłki obiadowe. Warzywo świetnie nadaje się także jako przekąska – czipsy z batatów to zdrowa alternatywa dla sklepowych odpowiedników. Pomysłów na przepisy z batatem nie brakuje. Wystarczy użyć wyobraźni.

Produkty zawierające ten składnik