Banany


Te z pozoru zwyczajne owoce, to skarbnica wielu witamin i minerałów, posiadających szczególne znaczenie dla naszego zdrowia.
Historia bananów rozpoczęła się około 7000 lat temu w Malezji, skąd następnie zawędrowały one do Indii. Z Bliskiego Wschodu, droga do Afryki- gdzie uprawiane są obecnie na największą skalę- była już krótka. Dziś plantacje bananów znajdziemy wciąż na terenie Azji, a także Australii. To właśnie z tych dalekich zakątków, pokonują one długą drogę do Europy.

Zbiorów bananów dokonuje się jeszcze, gdy nie są one w pełni dojrzałe. Plantatorzy specjalnie wysyłają na eksport jeszcze zielone owoce, które w czasie transportu, powoli stają się gotowe do spożycia.

Ze względu na swój słodki smak oraz fakt, że znajdziemy go w każdym sklepie, banan, to owoc, po który chętnie sięgamy, niezależnie od wieku czy stosowanej diety. Nie każdy jednak wie, że banany, to prawdziwa skarbnica substancji odżywczych, które- spożywane w odpowiednich ilościach, usprawniają funkcjonowanie naszego organizmu. Banan to także łatwa i pożywna przekąska, która, bez szczególnego wysiłku, pozwala nam zapomnieć o głodzie na długi czas.

Ze względu na swój skład, stanowi także, bezpieczny dodatek do posiłków, szczególnie wrażliwych na działanie alergenów, niemowląt. W bananach znajdziemy przede wszystkim węglowodany, dzięki którym, owoce te stanowią naturalne źródło energii. Dlatego jeśli czujesz, że zupełnie brakuje Ci sił i musisz sięgnąć po coś słodkiego lub zawierającego kofeinę, lepiej mieć pod ręką żółty owoc. W bananach znajdziecie również \ witaminę A, potas, fosfor, żelazo oraz naturalne cukry. Za sprawą potasu, dotlenisz swój mózg, co w efekcie zapewni Ci większą wydajność, koncentrację, a także pomoże obniżyć ciśnienie tętnicze. Idealny pomysł na szybką przekąskę podczas wielogodzinnej nauki! Zawarty w nich błonnik, okaże się mieć także zbawienny wpływ na funkcjonowanie Twojego trawienia. Co więcej, według licznych badań, spożywanie od czterech do sześciu bananów tygodniowo, pomaga zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka nerek.

W kuchni banan idealnie nadaje się na składnik owocowej sałatki, porannej owsianki czy też świeżego koktajlu. Zapiekane, z dodatkiem ryżu i cynamonu, doskonale sprawdzą się jako pożywny posiłek, za którym przepadać będą nie tylko najmłodsi.

Co ciekawe, nie tylko sam środek bananów, znalazł zastosowanie. Wiedzieliście, że bananowa skórka, stosowana regularnie, w kontakcie z uzębieniem, może posłużyć jako bezpieczny środek wybielający ?

Śmiało zatem, sięgaj do boxa po bombę witamin, którą masz pod ręką!

Produkty zawierające ten składnik