Bakłażan


Bakłażan to roślina będąca składnikiem bardzo wielu ciekawych potraw. Uprawia się ją głównie w parnych, tropikalnych klimatach w wielu krajach, takich jak na przykład Indie Zachodnie czy też Filipiny. Warto też dodać, że w Indiach oraz Japonii nadal trwają badania i prace, dzięki którym możliwe jest wyhodowanie lepszych odmian tego składnika. Po raz pierwszy o bakłażanach można było usłyszeć w Chinach już w V wieku przed naszą erą, jednak w Europie zaczęto go używać dopiero około 1700 roku, ze względu na jego złą sławę. Do dziś niektórzy ludzie mają o nim złą opinię, jednak opinia ta jest bezpodstawna.

Przepisy z bakłażanem – potrawy i dania z bakłażana

Bakłażan jest szeroko wykorzystywany w kuchni na całym świecie. Można z niego przyrządzać wiele różnych potraw. W wielu krajach był lub jest nadal uznawany za istotny składnik jadłospisu ludzi ubogich. Okazuje się jednak, że produkt ten może być również składnikiem wielu bardziej wykwintnych dań. Przepisy z bakłażanem obejmują bardzo wiele ciekawych składników mięsnych, warzywnych oraz przypraw. Ciekawym przykładem jest lekka przekąska, jaką jest Caponata siciliana z bakłażanem. Inne ciekawe dania z bakłażanem to curry z kurczaka z bakłażanem i migdałami, a także włoska zapiekanka z tym składnikiem. Bakłażan został spopularyzowany w Europie głównie przez Włochów. Nic więc dziwnego, że najpopularniejsze są właśnie włoskie potrawy z bakłażanem, takie jak makaron cannelloni z bakłażanem i serem, La pasta alla Norma z Sycylii czy też sycylijska sałatka z bakłażana będąca ciekawym dodatkiem do dań mięsnych.

Produkty zawierające ten składnik