Awokado


Awokado to wiecznie zielone drzewo z rodziny wawrzynowatych wywodzące się z Meksyku posiadające dość duże zielone owoce, które ostatnio zrobiły furorę wśród propagatorów zdrowej żywności. Przede wszystkim zostało okrzyknięte najzdrowszym zastępnikiem masła, gdyż zawiera liczne zdrowe tłuszcze równie przyswajalne co te, które znajdziemy w maśle. Co więcej bardzo dojrzały owoc świetnie się rozsmarowuje, więc bez trudu można używać go do smarowania pieczywa. Ze względu na dużą ilość tłuszczu jest kaloryczne, jednak mimo to polecane jest osobom na dietach odchudzających. Dzieje się tak ponieważ zawarte w nim składniki wspomagają metabolizm, a tłuszcz jest szybko przyswajalny. Znajdziemy w nim także pokłady witamin C, E, A oraz kwasu foliowego, witaminy z grupy B i potasu. Jest owocem który w kuchni może być stosowany i do codziennych potraw i do świątecznego gotowania. Pysznie smakuje na chlebie z dodatkiem sezonowych warzyw lub dobrej jakości serem oraz we wszelkich sałatkach. Można zrobić z niego wegetariańskie sush a nawet połączyć z mlekiem i stworzyć oryginalnego shake’a. Świetnie smakuje jako składnik dipów z dodatkiem przypraw i w połączeniu z jajkiem. Można połączyć go również z owocami i zrobić pyszną kolorową sałatkę.

Dania z awokado – potrawy i przepisy z awokado

Awokado nie bez powodu określane jest często mianem superfood, a więc pożywienia doskonałego. To kaloryczny owoc, który zawiera cenne witaminy, minerały i kwasy tłuszczowe. Nie bez powodu nazywa się je czasem mistrzem antyoksydantów. Przepisy z awokado to przede wszystkim różnego rodzaju sałatki z dodatkiem innych warzyw. Okazuje się bowiem, że zawarte w tym owocu związki znacznie zwiększają przyswajalność składników odżywczych. Jednak dania z tym owocem to nie tylko sałatki, ale i różnorodne przystawki, pasty czy pizze. Ciekawie smakuje m.in. barszcz z awokado czy sushi z dodatkiem tego owocu. Na deser zaserwować można z kolei mus czekolady z dodatkiem dojrzałego awokado. Najpopularniejsze potrawy to niezmiennie jednak wariacje na temat guacamole, a więc najpopularniejszego dania rodem z Meksyku.

Produkty zawierające ten składnik