Anyż gwiaździsty


Anyż gwiaździsty, zwany jest również anyżem gwiazdkowatym lub badianem właściwym. Roślina ta swoją nazwę zawdzięcza charakterystycznej formie, która przypomina ośmioramienną gwiazdkę, wypełnioną w środku nasionami. Przywędrowała ona do Europy z południowo-wschodniej Azji, gdzie też uprawiana jest do dnia dzisiejszego.

Anyż gwiaździsty, używany jest w szczególności w gastronomii, jako przyprawa, która nadaje potrawom specyficzną nutę, nie tylko smakową, ale i aromatyczną. Dzięki zawartym w nim olejkom eterycznym, dania zyskują szczególny, lekko słodkawy smak.

Przyprawa ta idealnie komponuje się nie tylko z wytrawnymi daniami mięsnymi, ale również ze słodkimi deserami. Znajdziecie ją wielu ciastach, piernikach oraz ulubionych przez wszystkich korzennych ciasteczkach, a także napojach alkoholowych, takich jak poncz, syrop czy słynne Ouzo.

Stanowi ona również intrygujący dodatek do potraw rybnych, na bazie owoców morza, ale przede wszystkim, idealnie nadaje się do rozgrzewających napojów, umiłowanych przez nas zwłaszcza zimową porą. Któż z nas nie lubi posiedzieć w chłodny zimowy wieczór przy kominku, z kubkiem gorącej herbaty z dodatkiem miodu, świeżej pomarańczy, goździków oraz anyżowej gwiazdki, śledząc jednocześnie losy bohaterów nowej powieści naszego ulubionego autora.

Anyżowe gwiazdki świetnie sprawdzają się również w formie dekoracyjnej, zarówno w całości jako ozdoba stołu lub świątecznego stroika, jak i rozdrobnione czy zmielone, otulając lekką chmurką nasze wyśmienite danie.

Dodatek w tej postaci, sprawi, że pobudzimy nasz apetyt, ale również wyregulujemy trawienie. Wpłynie on także pozytywnie na funkcjonowanie dróg oddechowych, dlatego szczególnie polecany jest osobą cierpiącym na astmę i inne podobne schorzenia. W przypadku kaszlu, podziała wykrztuśnie. Świetnie sprawdzi się również jako skuteczny środek do walki z przeziębieniem. Pomoże przezwyciężyć suchy kaszel, zapalenie oskrzeli, gardła czy zwalczy uciążliwą chrypkę. Jego działanie okazuje się zbawienne również przy wszelkich bólach brzucha czy nudnościach. Co ciekawe, może zostać wykorzystany także jako środek, odstraszający komary czy kleszcze. Wystarczy lekka warstwa wody z dodatkiem tej cudownej przyprawy, aby rozprawić się na cały wieczór z uciążliwymi owadami.

Ze względu na liczne właściwości lecznicze, anyż gwiaździsty znalazł szerokie zastosowanie w medycynie- obecnie nie tylko ludowej. Stanowi dziś składnik wielu środków farmakologicznych, a nawet kosmetycznych. Już starożytni Grecy oraz Egipcjanie, ochoczo stosowali tę roślinę do walki z różnymi dolegliwościami.

Anyż gwiaździsty, nie powinien być mylony z tzw. anyżem (biedrzeniec anyż), który oprócz myląco podobnej nazwy, zawiera również ten sam składnik – zawarty w olejku anetol. Wykazuje on również nieco podobne właściwości, ale należy do rodziny selerowatych, a nie do cytryńcowatych, jak bohater naszego dzisiejszego dania.

Produkty zawierające ten składnik