Anchois


Anchois

Czyli fileciki z sardeli europejskiej,  niewielkiej ryby o intensywnym smaku i zapachu, którą cechuje  szczególnie wysoka zawartość tłuszczu.

Najbardziej znane są w postaci przetworzonej jako suszone i solone  rybki, w formie koreczków czy pasty.  Szczególnie cenione i często spożywane  są w krajach, takich jak Hiszpania, Portugalia, Francja czy Wielka Brytania. Ich mieszkańcy wyjątkowo cenią zwarte w anchois liczne substancje odżywcze.

Drobne fileciki z sardeli możemy spotkać  jako dodatek do pizzy, składnik esencjonalnych sosów czy mięsnych farszów. Ich delikatny i jednocześnie bardzo słony smak świetnie nada wyrazu każdej potrawie, pod warunkiem tylko, że zachowamy ostrożność i nie przesadzimy z ich ilością.

Anchois stanowią obowiązkowy składnik słynnego sosu Worcestershire, który często występuje obok wołowiny,  a także docenionych  na całym świecie sałatki Cezar oraz  sałaty Nicejskiej.

Anchois wyławiane są przede wszystkim z Morza Śródziemnego i Czarnego, chociaż znajdziemy je również w Atlantyku czy Pacyfiku.

Zaraz po połowie, zostają one zamarynowane w soli, następnie po kilku miesiącach pofiletowane trafiają do słoików, żeby za jakiś czas zagościć na naszych stołach.

Te małe rybki docenione zostały na świecie nie tylko ze względu na swoje walory smakowe, ale także dlatego, że stanowią naturalne źródło wielu składników odżywczych. Znajdziemy w nich przede  wszystkim liczne wartościowe aminokwasy, które w nieoceniony sposób wpływają na funkcjonowanie  naszego organizmu. Ponadto anchois zawierają także kwasy asparginowy oraz glutaminowy, które niezbędne są dla prawidłowej pracy układu nerwowego oraz mózgu.

Dzięki wysokiej zawartości witamin pozytywnie wpływają także na kondycję skóry, włosów i paznokci.

Wybierając anchois ze sklepowych półek, pamiętajcie, żeby uważnie czytać etykiety, ponieważ bardzo często zamiast oryginalnych, pełnowartościowych filetów sardeli, znajdziecie w opakowaniu mniej odżywcze szprotki.

Produkty zawierające ten składnik