Ilość smaków i aromatów, dostępnych w całym świecie, to zdecydowanie niesamowita sprawa. Trudno jest je wszystkie zliczyć, a następnie w jakiś sposób skategoryzować. W zależności od zakątka, w którym się znajdziemy, wstępujemy w nową krainę, niezbadanych wrażeń kulinarnych dla naszego podniebienia, wykraczających poza wszelkie schematy i kategorie.

Zaczynając od najbardziej ogólnego z podziałów, smaki tego świata, należałoby podzielić, bazując na podziale terytorialnym wszystkich kontynentów. Ze względu na ich położenie geograficzne, w regionalnych kuchniach, wykorzystywane są charakterystyczne składniki, które w połączeniu ze sobą, tworzą niezapomniane smaki, typowe, w najbardziej ogólnym ujęciu dla danego kontynentu, a następnie dla poszczególnych jego krajów oraz regionów.

Przyjmując takie kryterium podziału, wyróżniamy więc kuchnię azjatycką, europejską, australijską, południowo- oraz północnoamerykańską oraz afrykańską. Z pewnością zastanawiacie się nad tym, że na naszej liście znajduje się tylko sześć kategorii, a wszystkich kontynentów mamy przecież siedem. Brawo za spostrzegawczość!

Pominęliśmy Antarktydę, która być może dla polarników oraz badaczy stanowi najciekawszy ze wszystkich kontynentów, jednakże pod względem kulinariów, nie ma nam niestety do zaoferowania, tak wiele, co inne kontynenty.