Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Jak przygotować ciecierzycę ?

Ciecierzyca, znana przede wszystkim jako składnik popularnego hummusu, wciąż nie jest szczególnie chętnie wykorzystywana w kuchni. Nie tylko dlatego, że jeszcze nie wielu z nas nie miało okazji poznać jej smaku, ale również ze względu na to, że uchodzi ona za produkt szczególnie wymagający. Z reguły albo w ogóle nie wiemy, jak należy się z…

więcej >>

Jak zrobić domowy majonez ?

Chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby jak smakuje majonez. Delikatny i kremowy sos, który komponuje się idealnie z różnymi potrawami, stanowi jeden z najbardziej popularnych dodatków na całym świecie. Ze względu na jego liczne zastosowania, bez problemu znajdziemy go na sklepowych półkach, w większości krajów. Jedyna problematyczna kwestia, to wybór. Jest on przecież bardzo…

więcej >>

Jak gotować soczewicę ?

Coraz bardziej popularna dziś soczewica, zarówno w swej zielonej, jak i czerwonej odmianie, w kuchni wykorzystywana być może na różne sposoby. Stanowi nie tylko doskonały dodatek do dań głównych oraz sałatek, ale świetnie nadaje się również do przygotowania zup oraz pysznego nadzienia wypieków. Żeby wycisnąć z niej wszystko, co najlepsze oraz idealnie ją przyrządzić, zanim…

więcej >>

Jak przechowywać imbir ?

Żeby zachowanie wszystkich środków ostrożności, w kwestii przechowywania imbiru, przyniosło pożądany efekt, powinniśmy zwrócić uwagę na kilka szczegółów, już podczas zakupów. Przede wszystkim wygląd. Aby korzeń, który wybierzemy, okazał się dobry i soczysty, warto sprawdzić go, urywając jedną z wypustek. Zwróćmy uwagę na kolor jego wnętrza oraz obecność soku. W środkowej części, powinniśmy ujrzeć lekko…

więcej >>

Jak przechowywać parmezan ?

Parmezan, czyli najsłynniejszy włoski ser, to obowiązkowy dodatek do wielu klasycznych potraw kuchni włoskiej. Stanowi więc niezbędny element każdej, dobrze wyposażonej lodówki. Dzięki doskonałej konsystencji oraz niskiej zawartości wody, Parmigiano Reggiano można przechowywać nawet przez kilka miesięcy od daty zakupu. O ile jest on zapakowany hermetycznie, bez obaw możemy gromadzić go w zapasie, korzystając z…

więcej >>

Jak przechowywać czosnek oraz cebulę?

Zarówno czosnek, jak i cebulę, zdarza nam się kupować na zapas, w długich warkoczach, które są w stanie przetrwać nawet kilka miesięcy, zachowując swój smak. Jest to możliwe, o ile przestrzegamy kilku prostych zasad. Warto o nich pamiętać, jeśli mamy dosyć małych, zielonych kiełków, wyrastających z naszego czosnku czy śladów pleśni na cebuli. Zarówno jedno,…

więcej >>

Jak zrobić domowe masło ?

Wśród całej gamy artykułów spożywczych, które są niezbędne w naszej kuchni, wyróżnić możemy te, które zdarza nam się przyrządzać samodzielnie, chociaż dostępne są na sklepowych półkach i te, które przyzwyczailiśmy się kupować gotowe. Dla tej kategorii doskonałym przykładem jest masło. Prawie wszyscy je kochamy. Zwłaszcza to świeże, kremowe, wykonane z najlepszej jakości produktów. Sięgając po…

więcej >>

Jak wykorzystać skórki z parmezanu ?

Czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób można wykorzystać twardą skórkę, która pozostaje po zużyciu najsłynniejszego włoskiego sera z Parmy? Jeśli dotychczas po prostu ją wyrzucałeś, z całą pewnością będziesz zaskoczony tym, jak wiele zastosowań prezentuje. Wszystko za sprawą intensywnego aromatu, który jak się okazuje, może nadać wyjątkowego smaku wielu potrawom. O skórce z parmezanu…

więcej >>

Jak przygotować bób ?

Zanim bób wyląduje w garnku z wodą i zacznie się gotować, należy go starannie przepłukać. Kluczowy w kwestii jego przygotowania jest wybór odpowiedniego produktu. Bardzo ważne jest, żeby pochodził on z pewnego źródła, które zapewni nam ziarenka najlepszej jakości, dojrzewające bez dodatku nawozów i sztucznych substancji. Bób powinien być również zapakowany w bezpieczny sposób. Uważajmy…

więcej >>

Jak właściwie przechowywać warzywa ?

Właściwe przechowywanie warzyw zasadniczo ogranicza się do kilku prostych zasad. O niektórych z nich należy jednak pamiętać już podczas zakupów. Tylko wtedy, gdy będziemy zwracać uwagę na pewne szczegóły, wybierając poszczególne produkty, odpowiedni sposób ich przechowywania, przyniesie zamierzony efekt. Przede wszystkim postawmy na swieżość. Żeby wybrać najlepsze okazy, wcale nie potrzebujemy specjalnych umiejętności. Wystarczy bowiem…

więcej >>

Jak przechowywać żółty ser ?

Żółty ser to nie tylko doskonały dodatek do wszelkich zapiekanych dań, ale sam w sobie stanowi również świetną alternatywę dla wielu nieskomplikowanych potraw. Mowa przede wszystkim o popularnej desce serów – idealnej przekąsce do wina. Ze względu na to, że w kuchni wykorzystywać go można na tak wiele różnych sposobów, jest jednym z kluczowych produktów,…

więcej >>

Jak ugotować ziemniaki ?

Wydawałoby się, że ta prosta z pozoru czynność ugotowania ziemniaków, nie powinna stwarzać trudności, nawet osobom, które w kuchni przypalają przysłowiową jajecznicę. A jednak. Również i w tym przypadku, warto zwrócić uwagę na kilka drobnych szczegółów. Dzięki temu ten „zwyczajny” dodatek do naszych potraw, będzie stanowił element perfekcyjnej całości. Pierwsza zasadnicza kwestia, to wybór odpowiednich…

więcej >>

Kotlet- jak rozbić mięso ?

Twoi domownicy uwielbiają kotlety schabowe, ale Ty na samą myśl o rozerwanych kawałkach mięsa oraz brudnej kuchni dostajesz bólu głowy ? Jeśli Twoja odpowiedz brzmi tak, koniecznie musisz przeczytać to, co dla Ciebie przygotowaliśmy. Pierwsza i najważniejsza zasada, o której należy pamiętać, przygotowując mięso : Wez się na sposób. Aby mięso się nie rozwalało, a…

więcej >>

Jak gotować szparagi ?

Któż z nas potrafi oprzeć się idealnie ugotowanym, chrupiącym szparagom? Zwłaszcza letnią porą, kiedy szczególnie chętnie sięgamy po lekkie i świeże potrawy, kunsztownie komponujące się z przyjemną aurą ciepłych wieczorów, upływających pod znakiem schłodzonych trunków oraz pysznych przekąsek. W towarzystwie krewetek oraz kremowego sosu bearneise, w wydaniu śniadaniowym – z jajkiem poszetowym oraz grzanką, grillowane-…

więcej >>

Jak usmażyć stek z wołowiny?

Zdaje się, że nie znajdziemy mięsożercy, który nie dałby się pokroić za pysznego, idealnie wysmażonego, soczystego steka. Na samą myśl cieknie ślinka … No dobrze. O ile mamy już sprawdzone miejsce, w którym możemy być pewni, że dostaniemy mięso, o jakim marzymy, o tyle z tym, przygotowywanym w domowym zaciszu, bywa różnie. Z tego też…

więcej >>

Jak ugotować ryż ?

Ryż obok ziemniaków, bardzo często stanowi klasyczny dodatek wielu, zarówno mięsnych, jak i bezmięsnych dań. A to dlatego, że jest on przede wszystkim bardzo pożywny, dostarcza niezbędnych organizmowi węglowodanów, a także, jeśli odpowiednio ugotowany, jest również zdrowy. Żeby móc jednak czerpać z niego w stu procentach, warto wiedzieć, w jaki sposób go przyrządzić, żeby stał…

więcej >>

Jak ugotować buraki ?

Zanim zabierzesz się za gotowanie buraków, które potem wykorzystać możesz w dowolny sposób w kuchni, warto zwrócić uwagę na to, co trafi do Twojego gara. Podczas zakupów wybieraj więc warzywa młodsze i mniej dorodne. Starsze zawierają więcej błonnika, są zdecydowanie mniej soczyste i dużo dłużej się gotują. Młode, a jednocześnie dojrzałe rozpoznasz, przyglądając się ich…

więcej >>

Jak przyrządzić jajka w koszulkach ?

Któż z Was nie pokusił się o zaserwowanie najbliższym wyśmienitego śniadania, z jajkiem poszetowym w roli głównej. Idealnie ścięte białko, które sprytnie otula płynące żółtko, to w rzeczy samej doskonały pomysł na pierwszy posiłek po królewsku. Cieszące się ostatnio dużą popularnością jajka w koszulkach- spotykane częściej pod tą właśnie nazwą, występują w restauracjach nie tylko…

więcej >>

Jak prawidłowo ugotować jajko na twardo?

Jajka na twardo, które w kuchni stanowią podstawowy składnik wielu różnych smakowitości, wcale nie ustępują miejsca tym, przygotowywanym na miękko. Ich zaletą ponadto jest to, że zdecydowanie łatwiej się je przyrządza. Któż z nas nie zna sytuacji, gdy z zamiarem zaserwowania jaj z płynącym żółtkiem, po okrojeniu pierwszego kęsa, naszym oczom jawi się idealnie ścięte,…

więcej >>

Jak ugotować jajka na miękko ?

Chociaż ugotowanie jajek wydaje się dziecinnie proste, w praktyce bardzo ciężko jest uzyskać jajko z idealnie ściętym białkiem oraz płynnym żółtkiem. Nawet jeśli czasem nam się to uda, bardzo trudno jest powtórzyć szereg czynności w takiej samej kolejności, aby uzyskać ten sam efekt ponownie. Z tego też względu, postanowiliśmy zebrać dla Ciebie kilka niezbędnych zasad,…

więcej >>

Jak ubić białka na sztywną pianę ?

Ubicie białek na sztywną pianę to bardzo często nie lada wyzwanie, nie tylko dla początkujących, ale również dla doświadczonych gospodyń domowych. Warto więc zwrócić uwagę na kilka szczegółów, które sprawią, że nasze wszystkie wypieki będą już tylko pasmem niekończących się sukcesów. Wyśmienita babka, chrupiąca i wysoka beza, puszysty deser – od dziś wszystko to jest…

więcej >>

Jak dobrze ugotować makaron ?

Z perspektywy dań, przygotowywanych na bazie makaronu, kwestia jego ugotowania zdaje się być najważniejsza. Wydawałoby się, że ta prosta z pozoru czynność, nie wymaga specjalnej wiedzy i umiejętności, a jednak… Wciąż zdarza nam się dostawać w różnych miejscach pastę, która nie spełnia naszych oczekiwań. Bywa zbyt miękka, zdecydowanie za twarda, mało słona, albo totalnie posklejana….

więcej >>

Sposób przygotowania karczocha

1. Sok z połowy cytryny wymieszaj w wodą. 2. Odetnij długą łodygę karczocha. 3. Odetnij, usuń zewnętrzne twarde płatki. 4. Następnie odetnij czubek karczocha na wysokości ok. 1/3, aby usunąć ostre krawędzie pozostałych płatków. 5. Przekrój na pół i od razu przetrzyj wewnętrzną powierzchnię karczocha drugą połówką cytryny, ponieważ karczochy szybko ciemnieją. 6. Przy pomocy…

więcej >>

Jak przygotować ośmiornicę

1. Oczyść i umyj ośmiornicę. Przekrój ją na 3 części, powyżej i poniżej oczu. Cześć z oczami wyrzuć. Usuń tzw. ząb wypychając go kciukiem. 2. Zagotuj w otwartym szybkowarze 2,5l wody z ząbkami czosnku, liśćmi laurowymi i 2 łyżeczkami soli. 3. Kiedy woda się zagotuje zanurz w niej macki ośmiornicy 3-krotnie, aż się zwiną. 4….

więcej >>

Spektakularny sukces Włochów ! Pizza neapolitańska uznana światowym dziedzictwem niematerialnym UNESCO

Jedyna taka i niepowtarzalna pizza neapolitańska. Neapolitańska sztuka wypieku pizzy obok niemieckiej sztuki budowania organów oraz muzyki organowej, została wpisana, w ostatnim czasie, na listę światowego dziedzictwa niematerialnego UNESCO. To już pewne, że ludzkość chce zapewnić przyszłym pokoleniom możliwość czerpania z tego dorobku. Absurd ? Raczej nie. Tajemnicza receptura, wykorzystywana do przygotowania ciasta o wyjątkowej…

więcej >>

Syropy w szwedzkiej kuchni

Szwedzi kochają słodycz… Jednak różnorodne cukierki i ciastka to nie jedyne jej źródło! Bardzo charakterystyczne dla kuchni szwedzkiej jest bowiem dodawanie słodkiego akcentu nawet do niedeserowych, obiadowych dań. Najbardziej popularny jest chyba dodatek dżemu z borówki brusznicy do potraw mięsnych. Tzw. lingonsylt pełni tu nie tylko rolę dekoracji, ale uzupełnia i przełamuje smakowo danie mięsne….

więcej >>

Kuchnie świata

Ilość smaków i aromatów, dostępnych w całym świecie, to zdecydowanie niesamowita sprawa. Trudno jest je wszystkie zliczyć, a następnie w jakiś sposób skategoryzować. W zależności od zakątka, w którym się znajdziemy, wstępujemy w nową krainę, niezbadanych wrażeń kulinarnych dla naszego podniebienia, wykraczających poza wszelkie schematy i kategorie. Zaczynając od najbardziej ogólnego z podziałów, smaki tego…

więcej >>

Dodatek w postaci wina

Trudno jest zaprzeczyć popularnej, zwłaszcza w krajach śródziemnomorskich, teorii, wedle której biały sos bez alkoholowego dodatku w postaci wina, będzie tym samym sosem, klasyczne wołowe ragout pozostanie klasycznym wołowym ragout, a polędwiczki marynowane w winie, pomimo braku wina, wciąż będą wyśmienitym daniem o charakterystycznym smaku i aromacie. Zdarzają się jednak takie sytuacje, kiedy ograniczeni różnymi…

więcej >>

Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda