Twoi domownicy uwielbiają kotlety schabowe, ale Ty na samą myśl o rozerwanych kawałkach mięsa oraz brudnej kuchni dostajesz bólu głowy ? Jeśli Twoja odpowiedz brzmi tak, koniecznie musisz przeczytać to, co dla Ciebie przygotowaliśmy.

Pierwsza i najważniejsza zasada, o której należy pamiętać, przygotowując mięso : Wez się na sposób. Aby mięso się nie rozwalało, a wszystko dookoła nie było pochlapane, zanim chwycisz tłuczek w dłoń, przygotuj woreczek foliowy lub rolkę folii spożywczej.

Wystarczy umieścić kawałek mięsa w środku, ewentualnie starannie przykryć go folią, wraz z całą powierzchnią deski, aby zapobiec katastrofie, która jest zmorą wszystkich pań domu.

Kolejna złota zasada : Zaopatrz się w deskę, odpowiedniej wielkości. Najlepiej, aby była ona masywna, dzięki czemu nie będzie przesuwać się po blacie, podczas ubijania. Żeby zapewnić amortyzację oraz zniwelować hałas, który jest w czasie tej misji nieunikniony, podłuż pod deskę wilgotną ściereczkę, złożoną na kilka razy.

Ostatnia z kwestii, na które warto zwrócić uwagę, to tłuczek, odpowiedniej jakości oraz rozmiarów. Najlepiej sprawdzi się ten metalowy, który uznać możemy za najlepszy wśród innych dostępnych na rynku produktów. Tłuczki wykonane z metalu nie tylko są ciężkie, ale również twarde, dzięki czemu pomogą w przygotowaniu nawet najbardziej zatwardziałej sztuki mięsa. A wszystko to przy minimum naszego wysiłku.
Ich zaletą jest również to, że łatwiej jest je utrzymać w czystości.