Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia francuska » Kuchnia prowansalska
Sortuj według:

Region

  • Kuchnia australijska
  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia mołdawska
    • Kuchnia Polska
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia rumuńska
    • Kuchnia sebska
    • Kuchnia słowacka
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchni japońska
    • Kuchnia kazachska
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Dania mięsne
  • Dresingi i marynaty
  • Napoje, drinki i koktaile
  • Przystawki i przekąski
  • Sałatki
  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia prowansalska

Grillowany antrykot wołowy w tymianku – Entrecôte de bœuf grillée au thym

76 zł

Cena za porcję: 25,33 zł

Dodaj do koszyka

Krem z batatów – Velouté patate douce

42 zł

Cena za porcję: 10,50 zł

Dodaj do koszyka

Pasta z czarnych oliwek Tapenada – Tapenade noir

41 zł

Cena za porcję: 10,25 zł

Dodaj do koszyka

Piersi kaczki marynowane w miodzie

68 zł

Cena za porcję: 17,00 zł

Dodaj do koszyka

Udziec jagnięcy w czosnku i rozmarynie oblany miodową glazurą – Gigot d’agneau à l’ail et au romarin, laqué au miel et à la moutarde

353 zł

Cena za porcję: 58,83 zł

Dodaj do koszyka

Żeberka z janięciny z ratatouille – Côtes d’agneau avec ratatouille

181 zł

Cena za porcję: 30,17 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia prowansalska

Kuchnia prowansalska – przepisy kuchni prowansalskiej

Kuchnia prowansalska posiada jedną z najstarszych tradycji kulinarnych we Francji sięgającą czasów średniowiecza. Jest to kuchnia wiejska, a co za tym idzie niedroga i zdrowa. Dania, które oferuje prowansalska kuchnia to najlepsze co znajdziemy w naturze. Prowansja słynie z lawendy, która stanowi cenny składnik perfum i kosmetyków, ale także jest podstawą kremowego miodu o wyjątkowo jasnym, wręcz białym kolorze. Miód ten spożywa się jako dodatek do chleba, ale też upodobały go sobie przepisy kulinarne kuchni prowansalskiej, np. na smażone figi czy foie gras. Innym słodkim przysmakiem regionu są migdały ze smażonymi melonami w syropie, zwane calisson d’Aix. Ten przepis kuchni prowansalskiej wywodzi się z Aix de Provance i jest wizytówką tegoż miasteczka.

Dania prowansalskie – gotowe dania kuchni prowansalskiej

Nie można mówić o kuchni Prowansji bez ziół, czosnku i oliwy. Dania kuchni prowansalskiej nie obejdą się bez tych trzech podstawowych składników. Obok nich rozmaryn, bazylia i pietruszka nadają aromatu chętnie jadanym w regionie warzywnym tartom i zapiekankom. Najsłynniejsze wytrawne dania prowansalskie to ratatouile, gulasz z cukini, papryki i pomidorów doprawiony ziołami. Innym warzywnym przysmakiem jest soupe au pistou, letnia zupa z bakłażanów, marchwi i zielonej fasolki szparagowej z dodatkiem makaronu. Mieszkańcu Prowansji chętnie zajadają się oliwkami, które wzbogacają prowansalskie danie zwane tapenada. To wytrawna pasta z sardeli, oliwek i kaparów podawana do chleba. Bogactwo owoców i warzyw zachęca do kreatywności. Cytrusy, których jest w Prowansji pod dostatkiem są tu podawane nie tylko na surowo ale także smażone w cukrze (fruit confit).

Potrawy prowansalskie – gotowe potrawy kuchni prowansalskiej

Jednak nie samymi warzywami i owocami żywi się Prowansja. Do lokalnych specjałów zaliczyć można też suchą kiełbasę z Arles, zrobioną z mięsa wieprzowego z domieszką wołowiny oraz kremowe sery z koziego mleka, które urozmaicają wytrawne potrawy prowansalskie. Granicząc z morzem Prowansja ma dostęp do świeżych ryb i owoców morza. Popularne są prowansalskie potrawy z anchois (np. pasta z czosnkiem Anchöiadea), a światową już sławę zyskała tu klasyczna zupa bouillabaisse. Przypomina ona gulasz z pomidorami, wzbogacony kilkoma gatunkami ryb oraz skorupiaków.

Wszystkie te potrawy kuchni prowansalskiej popić należy dobrym lokalnym winem czerwonym, np. z Alpiles czy Bellet. Kto woli mocniejsze trunki powinien spróbować pastis czyli anyżówki idealnej na leniwe letnie wieczory. Śmiało można powiedzieć, że Prowansja jest kulinarnym rajem i oferuje ucztę smaków dla każdego, od miłośników owoców morza, przez serowych smakoszy po fanów świeżych warzyw.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda