Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia francuska » Kuchnia bretońska
Sortuj według:

Region

  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia bretońska

Czerwone curry z wołowiną – Veau au curry rouge

64 zł

Cena za porcję: 10,67 zł

Dodaj do koszyka

Francuskie naleśniki gryczane z szynką, serem gruyere i jajkiem – Galette complète

40 zł

Cena za porcję: 13,33 zł

Dodaj do koszyka

Wołowina z krewetkami, sosem truflowym i karczochami

102 zł

Cena za porcję: 34,00 zł

Dodaj do koszyka

Ziemniaczane krokieciki z łososiem – Croquettes de saumon et pommes de terre

56 zł

Cena za porcję: 18,67 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia bretońska

Kuchnia bretońska – przepisy kuchni bretońskiej

Bretania obejmuje najbardziej wysunięty na północny-zachód teren Francji i jest krainą o długiej, bogatej historii i wyjątkowej lokalnej odrębności kulturowej, która przejawia się na różnych płaszczyznach, do których również zaliczyć należy gastronomię. Kuchnia bretońska słynie przede wszystkim z naleśników (crêpes) i galettes, czyli naleśników wytrwanych z mąki gryczanej. Podobnie jak w Normandii, w Bretanii napijemy się wyśmienitego cydru, a przepisy kuchni bretońskiej podpowiedzą nam jak wykorzystać go w daniach głównych. Bretońska kuchnia to kuchnia wiejska, a więc jej oś stanowią świeże warzywa i owoce, nabiał i ryby, których jest tu pod dostatkiem, gdyż region z dwóch stron okala ocean Atalntycki. Kulinarne przepisy kuchni bretońskiej są nieskomplikowane i łatwe do wykonania nawet poza regionem.

Potrawy bretońskie – gotowe potrawy kuchni bretońskiej

Choć do największych przysmaków Bretanii należą wspomniane naleśniki, warto spróbować także potrawy bretońskie z ryb. Najpopularniejsze gatunki to makrela, sola i barwena, podawane w całości lub jako gulasz. Popularne są też owoce morza: muszle św. Jakuba, ostrygi i krewetki. Mieszkańcy chętnie jedzą także bretońskie potrawy z warzyw, wśród których popularnością cieszy się karczoch. Ale nie brakuje także mięsnych smakołyków, do których należy boudin noir, czyli kaszanka, na którą każda bretońska miejscowość ma swój własny przepis oraz kaczy smalec podawany do wiejskiego chleba. Potrawy kuchni bretońskiej obfitują także w sery. Do najsłynniejszych należą kremowy l’abbaye de la Joie Notre-Dame czy kozi ser Petit Billy.

Dania bretońskie – gotowe potrawy kuchni bretońskiej

Choć jabłka są najważniejszymi owocami w gastronomii Bretanii, mieszkańcy regionu bardzo cenią sobie też truskawki, które wzbogacają liczne dania kuchni bretońskiej, np. najsłynniejsze maślane ciasto gateau breton (ciasto bretońskie). Bretończycy produkują też wyśmienite maślane kruche ciasteczka i herbatniki. Bretońskie dania, czy to słodkie czy wytrawne spożywa się w towarzystwie cydru lub piwa. W Bretanii prężnie działa kilkadziesiąt browarów, które specjalizują się głównie w piwach niepasteryzowanych, ciemnych i bursztynowych. Z cydru zaś produkuje się oryginalny ocet cydrowy, który ulepsza wytrawne dania bretońskie. Z nieco mocniejszych alkoholi tradycyjnym trunkiem jest pommeau de Bretagne, 18-procentowy jabłkowy aperitif, podobno idealny na trawienie.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda