Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia francuska » Kuchnia alzacka
Sortuj według:

Region

  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia alzacka

Quiche ze szpinakiem i kozim serem – Quiche aux épinards et au chèvre facile et rapide

55 zł

Cena za porcję: 13,75 zł

Dodaj do koszyka

Tarte flambée – płonąca tarta

15 zł

Cena za porcję: 3,75 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia alzacka

Kuchnia Alzacka – przepisy kuchni alzackiej

Alzacja to nie tylko region w północno-wschodniej Francji, ale również kraina historyczna, która na przestrzeni wieków dzielona była przez Francuzów i Niemców a splot tych dwóch kultur widoczny jest w wielu dziedzinach życia, zwłaszcza w gastronomii. Kuchnia alzacka odbiega nieco od typowego wyobrażenia o kuchni francuskiej, zwłaszcza tej z południowych zakątków kraju. Kuchnia Alzacka jest ciężka i bardzo sycąca. Przepisy kuchni alzackiej obfitują w ziemniaki, kapustę, boczek i cebulę, a wśród napojów obok wina znajdziemy szeroką gamę piw, gdyż w Alzacji znajduje się najwięcej browarów w całej Francji.

Dania alzackie – gotowe dania kuchni alzackiej

Najsłynniejsze dania alzackie to choucroute, czyli kiszona kapusta podawana z wieloma rodzajami mięs i kiełbas gotowana w winie. To alzackie danie charakteryzuje się specyficznym, kremowym smakiem dzięki dodatkowi gęsiego tłuszczu. Kto woli zapiekanki zadowoli się inną wizytówką Alzacji, ziemniaczaną Baeckeoffe z dodatkiem baraniny i wieprzowiny. Warto również sięgnąć po inne gotowe danie kuchni alzackiej, tarte flambée. To cienki pszenny placek zapiekany tradycyjnie ze boczkiem, śmietaną i cebulą, dziś często urozmaicany o inne składniki.

Potrawy alzackie – gotowe potrawy kuchni alzackiej

Choć potrawy alzackie na myśl przywodzą niemieckie przysmaki, do typowo francuskich akcentów regionu należą wyśmienite żółte sery dojrzewające. Najsłynniejszy z nich to munster, w smaku wyrazisty i kwaskowy o mocnym zapachu i charakterystycznej pomarańczowej skórce. Ser ten często wzbogaca gotowe potrawy kuchni alzackiej.

Miłośnicy słodkości w Alzacji znajdą pyszne pierniki (Pain d’épices), które cieszą się popularnością zwłaszcza w okresie Bożego Narodzenia i są ulubionymi ciastkami Alzatczyków. Świadczą o tym butiki dedykowane specjalnie tym wypiekom; w mieście Riquewihr taki sklep ma dwa poziomy i znajdziemy w nim wszystko, co wiąże się z piernikiem.

Potrawy alzackie spożywa się z dużą ilością piwa, zwykle jasnego, do którego zagryza się Bretzel, czyli chlebowy wypiek w kształcie precla. Jednak jak na Francuzów przystało, szczycą się oni także dobrej jakości winami, głównie białymi, które idealnie podkreślają potrawy kuchni alzackiej. Do najważniejszych szczepów hodowanych w regionie należą: Riesling, Gewurtztraminer, Sylvaner, Muscat i Pinot Blanc. Furorę wśród turystów robi alzacki szampan, cremant d’Alsace, biały lub różowy, zimą zaś można spróbować tu grzanego wina z przyprawami. Z mocniejszych trunków w kuchni alzackiej znajdziemy kirsh, czyli wiśniową wódkę i schnaps, znany i lubiany również po niemieckiej stronie.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda