Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » Kuchnia europejska » Kuchnia szwajcarska
Sortuj według:

Region

  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia szwajcarska

Älplermagronen mit Apfelmus – zapiekanka z musem jabłkowym

135 zł

Cena za porcję: 33,75 zł

Dodaj do koszyka

Pizzoccheri della Valtellina- gryczany makaron z ziemniakami

47 zł

Cena za porcję: 11,75 zł

Dodaj do koszyka

Raclette

246 zł

Cena za porcję: 41,00 zł

Dodaj do koszyka

Szwajcarskie placki ziemniaczane, Pomme Rösti

23 zł

Cena za porcję: 7,67 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia szwajcarska

Kuchnia szwajcarska – przepisy kuchni szwajcarskiej

Szwajcaria to kraj malowniczy, pełny górskich szczytów i krystalicznie czystych wód. Charakterystyczna dla niego jest bogata fauna i flora, która stwarza wręcz nieograniczone możliwości dla lokalnej kuchni.

Kuchnia szwajcarska od wieków słynie z doskonałej jakości serów. Na ogół stanowi on dodatek do warzyw, ryb i mięs wszelkiego rodzaju. Przepisy kuchni szwajcarskiej uwzględniają ser w każdej postaci. Tak jest w zasadzie w każdym kantonie. Wykorzystywany jest on nie tylko do przygotowywania dań wytrawnych, ale i deserów.

W tym przypadku warto wspomnieć o takich serach jak Ementaler, Gruyere, Banges czy Schabziger. Często serwowane są one w formie półpłynnej.

Szwajcarska kuchnia słynie z wyśmienitego fondue. To jedna z bardziej charakterystycznych potraw dla tego regionu. Najczęściej znajduje się ono w specjalnym kociołku, który za pomocą podgrzewaczy jest cały czas ogrzewany. W naczyniu poza samym serem znajdują się czosnek, białe wino i różnorodne przyprawy. Jedzenie szwajcarskie tego rodzaju serwuje się na ogół ze świeżym pieczywem, które jest nadziewane na wykałaczki i maczane w kociołku.

Klasyczne przepisy kulinarne kuchni szwajcarskiej sugerują wykorzystywać do przygotowywania fondue z dwóch gatunków sera – Ementalera i Gruyere. Danie to narodziło się już w wieku XVII wśród mieszkańców wiosek położonych w Alpach.

Dania Szwajcarskie – gotowe dania kuchni szwajcarskiej

Korzeni kuchni szwajcarskiej należy doszukiwać się w kulturze ludowej. Z tego powodu dania szwajcarskie są na ogół dość ciężkostrawne i sycące. Wynika to z wykorzystywania w nich sera i ziemniaków.

W kuchni szwajcarskiej widać także spore inspiracje kuchnią krajów sąsiednich, przede wszystkim Włoch, Francji i Niemiec. Niekiedy można mieć wrażenie, że dania kuchni szwajcarskiej smakują jak potrawy z Austrii czy Niemiec właśnie. Kraje te łączy nie tylko wspólny język, ale w dużej mierze również i kuchnia. Są jednak pewne różnice.

Dla Szwajcarii charakterystyczny jest przede wszystkim ser, czekolada i desery z niej wykonywane np. torty. Przygotowuje się je również z dodatkiem orzechów czy owoców. Słynne na całym świecie są tort orzechowo-karmelowy z Engadin, marchewkowy Reublitorte czy bezowy Zuger Kirschtorte. Poza tortami warto też wspomnieć o wyśmienitych kremach, które są tworzone na bazie żółtek i mleka, smacznych ciastkach czy jabłkowym strudlu, który do Szwajcarii przywędrował z Bawarii.

Jeśli mowa o przysmakach wytrawnych, nie sposób zapomnieć o raclette. Nazwa ta wykorzystywana jest zarówno do określenia pewnego rodzaju sera, jak i potrawy, która jest z niego otrzymywana. Raclette to mieszanka warzyw – ziemniaków, cebuli i ogórków oraz suszonego mięsa. Całość polana jest kremowym serem, dzięki czemu wprost rozpływa się w ustach.

Gotowe dania kuchni szwajcarskiej to także rosti, a więc ziemniaczane placki przygotowywane z grubo startych warzyw. Podaje się je z kiełbasą, jajkiem sadzonym czy owocami. Obowiązkowym elementem jest także kremowy ser. Placki te od wieków podawano w Szwajcarii na śniadanie. Dzisiaj serwowane są także jako dodatek do dań głównych.

W każdej szwajcarskiej restauracji spotkać się można z maluns. To tzw. danie z resztek, gdyż do jego przygotowania wykorzystywane są ziemniaki, które pozostały z poprzedniego dnia. Są one ścierane na dużych oczkach, a następnie obsmażane. Podaje się je ze śmietaną lub kefirem, rzadziej ze słodkimi owocami.

Typową potrawą dla kuchni szwajcarskiej jest również papet vaudois. To tradycyjne danie z ziemniaków połączonych z cebulą, porem i białym winem.

Szwajcarskie potrawy – gotowe potrawy kuchni szwajcarskiej

Mając na myśli szwajcarskie potrawy, nie sposób nie wspomnieć o Zurcher Geschnetzeltes. To gulasz cielęcy oblany sosem na bazie wina i śmietany. Tradycyjnie podaje się go z rosti. Älplermagronen to z kolei ziemniaczana zapiekanka z serem, cebulą i makaronem. Całość oblewa mus jabłkowy, co na pierwszy rzut oka wydaje się połączeniem dość egzotycznym. Smakuje jednak doskonale.

Potrawy kuchni szwajcarskiej łączy jedno. W żadnej z nich nie może zabraknąć sera i ziemniaków, które tworzą całkiem zgrany duet. Tradycyjne dania szwajcarskie są treściwe, a przy tym dostarczają sporo energii do działania.

Gotowe potrawy kuchni szwajcarskiej podaje się na ogół z białym winem, które doskonale uzupełnia zdecydowany smak jedzenia. Najczęściej wykorzystuje się przy tym wino pochodzące z lokalnych winnic.

Szwajcaria słynie jednak nie tylko z doskonałego wina, czekolady czy sera, ale i musli. Niewiele osób wie o tym, że mieszanka płatków zbożowych spożywana obecnie na śniadanie niemal na całym świecie, pochodzi właśnie ze Szwajcarii. W XX wieku lekarz Maximilian Bircher-Benner zaserwował musli swoim pacjentom z uwagi na wysokie wartości odżywcze potrawy. Szybko doceniono również jej walory smakowe i stała się szeroko znana.

Co ciekawe, w Szwajcarii płatki miesza się nie z jogurtem czy mlekiem, ale z kremową śmietanką. Tam samym szwajcarskie musli nie jest odpowiednie dla osób, które przebywają na diecie redukcyjnej.

Potrawy szwajcarskie są bardzo różnorodne, o czym można przekonać się zwiedzając poszczególne kantony, w których serwowane są dania lokalne. Często są one inspirowane kuchnia Włochów czy Francuzów. W Szwajcarii jada się sporo ryb – szczupaki, sandacze czy pstrągi, a także warzywa i owoce.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda