Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » Kuchnia europejska » Kuchnia austriacka
Sortuj według:

Region

  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia austriacka

Frittatensuppe- zupa z ciastem naleśnikowym

16 zł

Cena za porcję: 4,00 zł

Dodaj do koszyka

Germknödel – Knedle na parze ze śliwkowym nadzieniem i sosem waniliowym

91 zł

Cena za porcję: 22,75 zł

Dodaj do koszyka

Grammelknödel

40 zł

Cena za porcję: 6,67 zł

Dodaj do koszyka

Kaiserschmarrn

14 zł

Cena za porcję: 7,00 zł

Dodaj do koszyka

Kaspressknödelsuppe– zupa wołowa z knedlami Kaspress

58 zł

Cena za porcję: 9,67 zł

Dodaj do koszyka

Kaspressknödelsuppe– zupa z bulionu warzywnego z knedlami Kaspress

45 zł

Cena za porcję: 7,50 zł

Dodaj do koszyka

Pinzgauer Kasnocken

39 zł

Cena za porcję: 9,75 zł

Dodaj do koszyka

Salzburger Nockerln

23 zł

Cena za porcję: 11,50 zł

Dodaj do koszyka

Wiener Schnitzel z sałatką ziemniaczaną

77 zł

Cena za porcję: 19,25 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia austriacka

Kuchnia Austriacka – przepisy kuchni austriackiej

Kuchnia austriacka jest bogata w dania mięsne, lokalne wypieki, a także desery i wina. Nie bez powodu uchodzi za kuchnię niezwykle ciekawą i różnorodną. Z uwagi na swoje specyficzne położenie geograficzne, Austria ma bogatą historię. Kraj ten zamieszkiwało wiele narodów, dlatego austriacka kuchnia jest pełna smaków i aromatów. To właśnie one dały początek daniom znanym i dzisiaj, które narodziły się z połączenia różnego rodzaju składników. Jedzenie austriackie uważane jest jednak nie tylko za różnorodne, ale i ciężkostrawne. Przepisy kuchni austriackiej są pełne wpływów z krajów sąsiednich – Czech, Niemiec, Węgier czy Włoch. Sporo jest także inspiracji francuskich. Zwiedzając Austrię, można się szybko przekonać, że wpływy te są mniejsze lub większe, w zależności od regionu. Przepisy kulinarne kuchni austriackiej są jednak przede wszystkim oryginalne.

Dania Austriackie – gotowe dania kuchni austriackiej

Dla Dolnej Austrii charakterystyczna jest kuchnia wiedeńska. To jedyna kuchnia na całym świecie, której nazwa wywodzi się od nazwy miasta. Kuchnia ta popularna stała się w wieku XIX w czasie Kongresu Wiedeńskiego. Szybko zagroziła popularnej do tej pory kuchni francuskiej. Dania austriackie typowe dla regionu Dolnej Austrii są bardzo zróżnicowane. Najsłynniejsze są chyba Wiener Schnitzel i Sacher Torte. Nazwa tego drugiego pochodzi od nazwiska słynnego kucharza Franza Sachera. Dania kuchni austriackiej w Górnej Austrii są mocno inspirowane kuchnią czeską i bawarską. Popularne w tym regionie są przede wszystkim knedle. Przyrządza się je na różne sposoby np. wypełnia mięsem czy skwarkami i kiszoną kapustą. Warto wspomnieć także o Brettjausen, a więc obfitym posiłku podawanym na ogół na drewnianej desce z dodatkiem chleba i słodyczy. W Salzburgu królują gotowe dania kuchni austriackiej takie jak Kasnocken – lane kluseczki zasmażane z cebulką i żółtym serem czy Nockerl – pianki jajeczne. Charakterystyczne dla tego regionu są dania bezmięsne z serem, które mają na ogół formę klusek czy knedli. Dla kuchni tyrolskiej typowe są różnego rodzaju knedle np. Tiroler Speck czy Tiroler Graukase. Ponadto w Tyrolu zjeść można Schlutzkrapfen, a więc danie przypominające włoskie ravioli, Speck-und Kaspressknodel czy Tiroler Grost – danie z wieprzowiny i ziemniaków. Voralberg to region silnie związany ze Szwajcarią i Szwabią. Króluje tam ser i wyroby z niego otrzymywane. Typowe danie to w tym przypadku Kaseknopfle, a więc serowe lane kluski. Dużą popularnością cieszy się też Fritattensuppe (zupa z ciastem naleśnikowym) i Apfelscheiben (jabłkowy deser). W kuchni Karyntii z uwagi na dużą liczbę jezior dominują ryby uzupełnianie niekiedy świeżymi ziołami. W tym regionie spotkać się też można z wypiekami wszelkiego rodzaju, a także mięsem i produktami zbożowymi. Obowiązkowym daniem jest Kasnudeln mit Topfen, czyli pierogi z farszem z ziemniaków, ziół, cebuli, czosnku i pieprzu. Dużą popularnością cieszy się też Ritschert – potrawa jednogarnkowa przygotowywana z warzyw i mięsa. Kuchnia Stryrii w dużej mierze została ukształtowana przez kuchnię północnych Włoch. Znaleźć tam można przede wszystkim potrawy zbożowe. Króluje polenta, którą serwuje się nie tylko jako przystawkę, ale i danie główne. Ponadto w tym regionie zjeść można smażonego pstrąga, pieczonego kurczaka, duszone mięso, zupę z winem Schilcher czy ciasta z bitą śmietaną Spagatkraften. Z kolei w Burgenland widać wpływy kuchni węgierskiej. Jada się tam na co dzień drób, zioła i ryby.

Austriackie potrawy – gotowe potrawy kuchni austriackiej

Kluczowym okresem w rozwoju kuchni austriackiej był czas jedności Austrii z Węgrami. Wówczas oba kraje tworzyły kraj związkowy znany jako Austro-Węgry. Obecne potrawy austriackie powstały z połączenia wpływów z Węgier, Włoch, Czech z lokalnymi tradycjami kulturalnymi. Dzisiaj potrawy kuchni austriackiej są cenione nie tylko w samej Austrii, ale i poza jej granicami. Przejęte zostały nie tylko różnego rodzaju sposoby przygotowywania potraw, ale i konkretne przepisy, które zaadaptowano do lokalnych warunków. Dzisiaj austriackie potrawy są podstawowym elementem kultury tego kraju. Gotowe potrawy kuchni austriackiej takie jak sznycel wiedeński, strudel z jabłkami czy tort Sachera cieszą się dużą popularnością na całym świecie. Kuchnia austriacka na pewno nie jest lekkostrawna. Stanowi jednak doskonałe rozwiązanie dla wszystkich osób aktywnych np. narciarzy, którzy po całodziennym szaleństwie na stoku dzięki niej mogą uzupełnić energię. Treściwe dania w połączeniu z lokalnymi winami to prawdziwa gratka dla wszystkich miłośników austriackiej kultury. Austrię najchętniej odwiedza się zimą, kiedy piękne, alpejskie miasteczka kuszą swoim urokiem narciarzy. Jednak warto je odwiedzić również i w inne pory roku, smakując m.in. dania kuchni austriackiej.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda