Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia francuska » Kuchnia normandzka
Sortuj według:

Region

  • Kuchnia australijska
  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia mołdawska
    • Kuchnia Polska
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia rumuńska
    • Kuchnia sebska
    • Kuchnia słowacka
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchni japońska
    • Kuchnia kazachska
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Dania mięsne
  • Dresingi i marynaty
  • Napoje, drinki i koktaile
  • Przystawki i przekąski
  • Sałatki
  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia normandzka

Crêpes au camembert – Naleśniki z Camembertem

40.5 zł

Cena za porcję: 10,13 zł

Dodaj do koszyka

Małże Świętego Jakuba po normandzku

122 zł

Cena za porcję: 30,50 zł

Dodaj do koszyka

Małże w sosie po normandzku – Moules à la crème normande

35 zł

Cena za porcję: 11,67 zł

Dodaj do koszyka

Pieczeń wieprzowa w jabłkach i miodzie i cynamonie – Rôti de porc aux pommes, miel et cannelle

70 zł

Cena za porcję: 11,67 zł

Dodaj do koszyka

Ziemniaki zapiekane z camembert

34 zł

Cena za porcję: 6,80 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia normandzka

Kuchnia normandzka – przepisy kuchni normandzkiej

Normandia to północna kraina słynąca z pastwisk i malowniczych wiosek. Kuchnia normandzka to zdecydowanie kuchnia nadmorska, jednak jakże inna od kuchni regionów z obszaru Morza Śródziemnego. Jako że obszar Normandii jest słabo zurbanizowany, a większość terenów to pastwiska i pola, Normandia wyspecjalizowała się w produkcji mleka, a co za tym idzie sera. Choć każdy region Francji posiada swoje lokalne serowe przysmaki to przepisy kuchni normandzkiej na sery zyskały największą międzynarodową sławę. Właśnie z Normandii wywodzi się Camembert, który od 1791 r. zachwyca smakiem miłośników sera. Obok niego znajdziemy Livarot, aromatyczny ser, rozpoznawalny po trzech pędach wikliny, którymi wiązany jest z boku. Normandzka kuchnia także ceni sobie ser Neufchâtel o łagodnym smaku, często sprzedawany w kształcie serca.

Potrawy normandzkie – gotowe potrawy kuchni normandzkiej

Poza serami, które są symbolem normandzkiej gastronomii, znajdziemy tutaj normandzkie potrawy z dużą zawartością masła i śmietany, zarówno w słodkiej jak i wytrawnej odsłonie. Normandczycy upodobali sobie produkty mleczne, co odzwierciedla się nawet w gospodarce regionu. Przemysł mleczny Normandii stanowi połowę całej produkcji mleka we Francji, podobnie jak spożycie masła na osobę jest w tym regionie największe. Jak na nadmorską okolicę przystało potrawy kuchni normandzkiej obfitują w owoce morza, zwłaszcza przegrzebki, czyli tzw. muszle św. Jakuba. Podaje się je duszone w winie, nierzadko w śmietanowym sosie. Warto pokusić się również na świeże ryby, wśród których prym wiedzie sola. Z dań mięsnych na normandzkich stołach króluje królik i jagnięcina. Przyrządza się je na rozmaite sposoby, choć najpopularniejsze potrawy normandzkie to mięso duszone w cydrze lub pieczone w jabłkach.

Dania normandzkie – gotowe dania kuchni normandzkiej

Swoją drogą jabłka to podstawa kuchni Normandii. Normandzkie dania z dodatkiem jabłek goszczą na stołach pod wieloma postaciami, od dodatków do mięs, przez słodkie wypieki po napoje procentowe, do których należą cydr, czyli lekkie musujące wino i calvados, ok 55% jabłkowe brandy. Są to trunki, które wzbogacają dania normandzkie i spożywane są do tradycyjnych posiłków w regionie, niejako zastępując typowe dla innych regionów wino. Z piciem calvadosa wiąże się nawet lokalna tradycja trou normand polegająca na piciu kieliszka napoju pomiędzy posiłkami.

Najsłynniejsze słodkie dania kuchni normandzkiej, które trzeba spróbować to tarty jabłkowe ze śmietaną i klasyczne naleśniki, które powinno się podawać oczywiście z jabłkami. Sięgnąć warto także po karmelowe cukierki i maślane ciasteczka.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda