Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia Ameryki Północnej » Kuchnia meksykańska
Sortuj według:

Region

  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

Kuchnia meksykańska

Autentyczne, meksykańskie Burritos

67.5 zł

Cena za porcję: 16,88 zł

Dodaj do koszyka

Chrupiące tortille w czerwonym sosie salsa rioja, Chilliaquilles

88.5 zł

Cena za porcję: 22,13 zł

Dodaj do koszyka

Fajitas z kurczakiem i guacamole

100.5 zł

Cena za porcję: 25,13 zł

Dodaj do koszyka

Huevos rancheros, czyli jajka po ranczersku

42 zł

Cena za porcję: 10,50 zł

Dodaj do koszyka

Quesadillas z awokado i serem emmentaler

75 zł

Cena za porcję: 37,50 zł

Dodaj do koszyka

Tacos al pastor, czyli tacos po pasterksu – prawdziwe meksykańskie tacos

129 zł

Cena za porcję: 32,25 zł

Dodaj do koszyka
1
Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska

Kuchnia meksykańska to zestaw potraw i technik kulinarnych Meksyku, które są częścią tradycji i życia codziennego mieszkańców, wzbogacona o wkłady regionalne. Ciekawostką jest, że w dniu 16 listopada 2010 r. kuchnia meksykańska została uznana przez UNESCO za niematerialne dziedzictwo kulturowe!

Gastronomia meksykańska została poddana wielu wpływom, co z kolei miało znaczący wpływ na kuchnie innych kultur, takich jak hiszpańska, francuska, afrykańska, bliskowschodnia i azjatycka. Jest to niepodważalnym świadectwem kultury historycznej tego kraju: całe mnóstwo potraw pochodzi właśnie z Meksyku! Kuchnia meksykańska słynie z szerokiego wachlarza smaków, kolorów, faktur i wpływów, które czynią ją “piekielną” atrakcją dla obywateli i obcokrajowców. Czy istnieje coś smaczniejszego niż dania kuchni meksykańskiej?!

Kuchnia meksykańska – przepisy kuchni meksykańskiej

Mówi się, że Meksyk zatroszczył się o wzbogacenie gastronomii reszty świata, o całe mnóstwo różnych produktów. Wśród nich znajdują się między innymi kukurydza, fasola, chili, awokado, wanilia, kakao, pomidory, kolczoch, zapote, mamey, papaja, guawa, nopal… Można by było tak wymieniać bez końca! Każdy region ma swoje własne przepisy i tradycje kulinarne. Słyszeliście może o ​caldillo duranguense, czyli wołowinie suszonej na słońcu z zapiekanym chili, cochinita pibil, ​przepisie opartym na mięsie wieprzowym marynowanym w achiote, zawiniętym w liść bananowca i gotowanym w piecu ziemnym, czy o ​mole oaxaqueño​, sosie, który łączy w sobie chile i inne przyprawy, z ciastem kukurydzianym, dodawany do różnych potraw mięsnych i warzywnych?

Dania meksykańskie – gotowe dania kuchni meksykańskiej

Ten, kto miał możliwość spróbowania gastronomii z Meksyku, wie, że ma ona dług wobec pikantnego, elementu, który dał jej różnorodność, kolor i osobowość. Głównym daniom kuchni meksykańskiej towarzyszą zazwyczaj ostre sosy, którym wtóruje łagodne awokado. Obecność obowiązkowa należy również do wołowiny, mięsa z kurczaka, słynnej fasolki i tortilli… Ah! Nie zapominajmy o duuużej ilości sera! Może nie każdy zna ​cochinitę pibil ​opisaną wyżej, ale z pewnością próbował słynnych ​tacos, ​czyli klasyku kuchni meksykańskiej. Popularne meksykańskie tortille kukurydziane nadziewane kurczakiem lub inną odmianą mięsa, czerwonymi, zielonymi i żółtymi papryczkami chilli, pomidorami i cebulą. Uwaga! Głodnym polecamy przekąsić coś przed kontynuowaniem lektury!

Meksykańskie potrawy – gotowe potrawy kuchni meksykańskiej

Fajitas są jednymi z najpopularniejszych i najczęściej spożywanych potraw w kuchni Tex-Mex, co oznacza, że są one popularne zarówno w Meksyku, jak i południowo-zachodniej części Stanów Zjednoczonych. To danie składa się z grillowanych pasków mięsnych z różnorodnymi warzywami, wśród których często można znaleźć: cebulę, chili, marchew, kukurydzę itp. Według najbardziej rozpowszechnionej opowieści o historii tego dania, ​fajitas, “wynaleźli” meksykańscy kowboje, którzy pracowali w Teksasie w 1930 r. W porze lunchu zawsze dostawali najtwardsze części wołowiny, więc zmuszeni byli do dokładnego pieczenia tego mięsa, tak, aby było dla nich jadalne.
Nigdy wcześniej w historii gastronomii nie mieliśmy tak łatwego dostępu do wysokiej jakości składników i różnorodnych, świeżych produktów. To właśnie dla Ciebie tworzymy Cookingbox, przepisy i produkty z całego świata, dziś jednak, zdecydowanie stawiamy na kuchnię meksykańską.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda