Cookingbox
  • Jak zamawiać?
  • Gotowe do gotowania
  • Produkty spożywcze
  • Rejestracja Logowanie / Rejestracja
Koszyk
KOSZYK
Twój CookingBox jest pusty
Jesteś tutaj: Strona główna » Menu » Region » kuchnia afrykańska
Sortuj według:

Region

  • Kuchnia australijska
  • kuchnia włoska
    • kuchnia regionu Lacjum
    • kuchnia regionu Lombardia
    • kuchnia regionu Wenecja
    • kuchnia regionu Apulia
    • Kuchnia regionu Dolina Aosty
    • kuchnia regionu Kampania
    • Kuchnia regionu Emilia – Romania
    • kuchnia regionu Kalabria
    • kuchnia regionu Liguria
    • kuchnia regionu Piemont
    • kuchnia Sardynii
    • kuchnia Sycylii
    • kuchnia regionu Toskania
    • Kuchnia regionu Umbria
    • kuchnia doliny Valtellina
  • kuchnia francuska
    • Kuchnia alzacka
    • kuchnia baskijska
    • Kuchnia bretońska
    • Kuchnia burgundzka
    • Kuchnia langwedocka
    • Kuchnia Limousin
    • kuchnia liońska
    • Kuchnia nicejska
    • Kuchnia normandzka
    • Kuchnia owernijska
    • kuchnia paryska
    • Kuchnia pikardyjska
    • Kuchnia pirenejska
    • Kuchnia prowansalska
    • kuchnia sabaudzka
    • kuchnia szampańska
  • Kuchnia europejska
    • Kuchnia mołdawska
    • Kuchnia Polska
    • Kuchnia portugalska
    • Kuchnia rumuńska
    • Kuchnia sebska
    • Kuchnia słowacka
    • Kuchnia niemiecka
    • Kuchnia austriacka
    • kuchnia belgijska
    • kuchnia brytyjska
    • kuchnia cypryjska
    • kuchnia grecka
    • kuchnia hiszpańska
    • Kuchnia szwajcarska
    • kuchnia szwedzka
  • kuchnia azjatycka
    • Kuchni japońska
    • Kuchnia kazachska
    • Kuchnia filipińska
    • kuchnia wietnamska
    • kuchnia chińska
    • kuchnia indyjska
    • kuchnia tajska
    • kuchnia turecka
  • kuchnia afrykańska
    • kuchnia egipska
    • Kuchnia irańska
    • Kuchnia marokańska
    • Kuchnia tunezyjska
  • kuchnia Ameryki Północnej
    • kuchnia amerykańska USA
    • Kuchnia meksykańska
  • kuchnia Ameryki Południowej
    • Kuchnia argentyńska
    • Kuchnia boliwijska
    • Kuchnia chilijska
    • Kuchnia brazylijska
    • Kuchnia Ekwadoru
    • Kuchnia kolumbijska
    • Kuchnia kostarykańska
    • Kuchnia kubańska
    • Kuchnia peruwiańska

Rodzaj kuchni

  • Dania mięsne
  • Dresingi i marynaty
  • Napoje, drinki i koktaile
  • Przystawki i przekąski
  • Sałatki
  • Desery
  • dania z ryb
  • Przepisy street food
  • Przepisy na śniadanie
  • kuchnia dietetyczna
  • kuchnia wegetariańska
  • zupy & zupy krem
  • Nowość

Składniki

kuchnia afrykańska

Falafel z dippem groszkowym

25 zł

Cena za porcję: 6,25 zł

Dodaj do koszyka

Falafelbowl i jogurt turecki z kolendrą

75 zł

Cena za porcję: 18,75 zł

Dodaj do koszyka

Jajka sadzone w pikantnym sosie pomidorowym, Shakshuka

33 zł

Cena za porcję: 8,25 zł

Dodaj do koszyka

Marokańskie chrupiące naleśniki, M’smmen

57 zł

Cena za porcję: 14,25 zł

Dodaj do koszyka

Perska frittata z ziołami i żurawiną – Kuku sabzi

22.5 zł

Cena za porcję: 5,63 zł

Dodaj do koszyka

Tradycyjne egipskie śniadanie, Ful medames

25.5 zł

Cena za porcję: 5,10 zł

Dodaj do koszyka
1
kuchnia afrykańska

Kuchnia afrykańska – przepisy kuchni afrykańskiej

Sięgając po niebanalne przepisy, wiele osób zapomina o daniach z Afryki. Wydawać by się mogło, że uboższy od Europy kontynent nie może zaoferować nic interesującego kubkom smakowym, jednak kuchnia afrykańska niejednokrotnie zaskakuje bogactwem smaków i łączeniem składników. Na szczególną uwagę zasługują przepisy kulinarne kuchni afrykańskiej z terenów śródziemnomorskich – można tu zetknąć się z owocami morza i rybami, specyficznymi owocami cytrusowymi, warzywami i przyprawami, które nie tylko nadają potrawom ognistej barwy, ale i pikantnego smaku. Czerwień i ostrość są niezbędnym elementem niemalże każdego dania pochodzącego z tych terenów. Jedzenie afrykańskie cechuje przede wszystkim wpływ krajów, które niegdyś skolonizowały ziemie Czarnego Kontynentu. Znajdziemy tu więc akcenty francuskie lub arabskie, których smaki doskonale komponują się z darami Afryki.

Dania afrykańskie – gotowe dania kuchni afrykańskiej

Dania kuchni afrykańskiej bazują na warzywach i owocach. Znaleźć tu można także produkty zbożowe oraz mięso. Afryka jest pełna roślin, które nie są powszechne i popularne w Europie. Z tego powodu gotowe dania kuchni afrykańskiej są niezwykłym doświadczeniem dla kubków smakowych przeciętnego Europejczyka. Przykładem może być maniok – roślina, którą można zjeść na surowo lub zrobić z niej olej i mąkę. Na zainteresowanie zasługuje także pochrzyn przypominający znanego nam ziemniaka oraz niezliczona liczba odmian banana. Tradycyjne dania afrykańskie to przede wszystkim wszelkiego rodzaju sosy, którymi obficie polewa się ryż lub masę przyrządzoną z manioku. Króluje zasada – im bogatszy skład sosu, tym lepszy smak. W sosach można znaleźć ryby i kawałki mięsa, orzeszki ziemne, pomidory, dynię czy liście manioku.

Afrykańskie potrawy – gotowe potrawy kuchni afrykańskiej

Potrawy afrykańskie budowane są na zasadzie kontrastów – przeciwstawne smaki są ze sobą łączone w nietypowy sposób. Słodkie mleczko kokosowe czy egzotyczne owoce miesza się z ostrymi przyprawami, których intensywny smak i aromat uwydatniają to, co najistotniejsze w potrawie. Każdy rejon Afryki odznacza się pewnymi cechami, które świadczą o wyjątkowości rodzimej kuchni. Gotowe potrawy kuchni afrykańskiej z Maroka mają wiele wspólnego ze znaną i popularną w Europie kuchnią śródziemnomorską. Znajdziemy tu oliwki, pomidory i najróżniejsze cytrusy. W kuchni egipskiej podstawą są ryż, warzywa i owoce, a na szczególną uwagę zasługuje odmiana bobu o nazwie ful, chętnie spożywana przez Egipcjan na śniadanie. Na południu kontynentu chętnie jada się gulasze i dania mięsne, a ulubione afrykańskie potrawy tubylców zawierają m.in. przywiezioną przez Europejczyków kukurydzę.


Koszyk

Dodałeś produkt do koszyka, przejdź aby zrealizować zamówienie

Kuchenne ciekawostki

Kokos - jak otworzyć kokos

Jak obierać kokos? Sposoby na otwarcie kokosa

Magiczny orzech, którego obraz od razu przywołuje wspomnienia rajskich wakacji, to nie tylko skarbnica różnych wartości odżywczych, niezbędnych dla prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, ale również smakowity dodatek do wielu wyśmienitych potraw. Ponadto słynie on również z właściwości, które pozytywnie wpływają na wygląd naszych włosów czy skóry. No dobrze, tylko jak obierać kokos? Wszyscy z nas…

więcej >>

Jak wyhodować imbir w domowych warunkach ?

Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków? Nic bardziej mylnego ! Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw. Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę. Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita. Wysyp ją…

więcej >>

Bądź na bieżąco, Zapisz się do newslettera

regulamin sklepu internetowego
  • Jak zamawiać?
  • Menu
  • Kuchenne ciekawostki
  • O nas
  • Kontakt
  • Formy płatności
  • Reklamacja towaru
  • Regulamin
  • Polityka prywatności
  • Jak działamy
  • Realizuj Voucher
Znajdziesz nas na:

Cookingbox.pl to sklep internetowy, w którym zamówisz składniki do potraw, które przygotujesz sam w domu!. Gwarancja świeżości produktów, najlepszych dostawców.

Płatności realizujemy przez:

Wszystkie prawa zastrzeżone © CookingBox.pl
Projekt i realizacja: Studio Graficzne Too Easy
Ta strona korzysta z ciasteczek aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie. Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.Zgoda