Chyba nie ma osoby, która nie wiedziałaby jak smakuje majonez. Delikatny i kremowy sos, który komponuje się idealnie z różnymi potrawami, stanowi jeden z najbardziej popularnych dodatków na całym świecie.

Ze względu na jego liczne zastosowania, bez problemu znajdziemy go na sklepowych półkach, w większości krajów. Jedyna problematyczna kwestia, to wybór. Jest on przecież bardzo duży.

Pośród wszystkich dostępnych na rynku produktów, ciężko jest nam zdecydować, który w pełni będzie odpowiadał naszym oczekiwaniom. Dla większości z nas bardzo ważne jest, nie tylko, żeby doskonale smakował, ale również, aby wykonany był z najlepszej jakości składników. Całkowitą pewność, co do jego smaku oraz jakości, będziemy mieć wyłącznie, przyrządzając go samodzielnie. Wydaje Ci się to skomplikowane ? Nic bardziej mylnego!

To tylko kilkanaście minut i minimum wysiłku, żeby zapewnić sobie niesamowite doznania smakowe, pozbawione chemicznych dodatków.

To, co będzie Ci niezbędne, to żółtko, pochodzące ze sprawdzonego źródła, a także olej dobrej jakości – świetnie sprawdzi się słonecznikowy. Dodatkowo potrzebować będziesz soku z cytryny, odrobiny musztardy i szczypty soli.

Bardzo ważną rolę odgrywa jakość jajek. Żółtko musi być jak najświeższe.

Zasadnicza kwestia to również odpowiednia temperatura, wykorzystywanych składników. Produkty przed użyciem, należy wyjąć odpowiednio wcześniej z lodówki, aby zyskały temperaturę pokojową.

Co zrobić, żeby otrzymać majonez z wymienionych składników, chyba już wiecie ? Wrzucamy wszystko do miksera i ubijamy na jednolitą masę. Gotowe!