Czy zastanawialiście się kiedyś, w jaki sposób można wykorzystać twardą skórkę, która pozostaje po zużyciu najsłynniejszego włoskiego sera z Parmy? Jeśli dotychczas po prostu ją wyrzucałeś, z całą pewnością będziesz zaskoczony tym, jak wiele zastosowań prezentuje.
Wszystko za sprawą intensywnego aromatu, który jak się okazuje, może nadać wyjątkowego smaku wielu potrawom.

O skórce z parmezanu warto pamiętać, przygotowując sos pomidorowy. Wrzucamy ją w trakcie gotowania, dzięki czemu uzyskamy wyjątkową konsystencję, o intensywnym zapachu oraz zdecydowanym smaku. Niepowtarzalny efekt gwarantowany!

Twarda skórka sprawdzi się również podczas przygotowania wyśmienitej oliwy do pieczywa. Będziesz potrzebować kilku ząbków aromatycznego czosnku oraz oliwy najlepszej jakości. Skórki wraz z czosnkiem umieszczamy w dużym słoiku, następnie zalewamy złocistym płynem, o szlachetnych właściwościach. Odstawiamy na jakiś czas, żeby wszystkie składniki się ze sobą przegryzły. Et Voilà! Mamy znakomity dodatek do codziennych przekąsek.

Najtwardsza część parmezanu doskonale sprawdzi się również jako dodatek do bulionu, który pózniej wykorzystać możemy do przyrządzenia ulubionej zupy, wyśmienitego risotto czy karczochów na parze.

Sposób działania jest zawsze taki sam. Skórki dodajemy w trakcie gotowania, pozwalamy, żeby delikatnie wzbogaciły nasze danie i wyciągamy je krótko przed podaniem.