Wydaje Ci się, że ta orientalna roślina, by rosnąć, potrzebuje szczególnych warunków?
Nic bardziej mylnego !

Sam możesz wyhodować swój własny korzeń imbiru, który wykorzystasz potem do ulubionych potraw.
Będziesz potrzebować tylko odpowiedniej ilości ziemi, korzeń imbiru oraz dużą donicę.

Najlepiej sprawdzi się w tym wypadku ziemia, która nie jest wyjątkowo mocno zbita.
Wysyp ją do dużej donicy, w której pomieszczą się z powodzeniem, wyrastające pózniej kłącza. Ziemia powinna wypełnić mniej więcej 2/3 wysokości misy. Na wierzchu umieść korzeń imbiru i przysyp go na 2 cm głębokości. Gotowe!

Od teraz nawadniaj regularnie swoją roślinę, bowiem imbir kocha wilgoć. Najlepsze środowisko zapewnisz mu, ustawiając donicę, przykrytą folią, w ciepłym miejscu, w którym temperatura wynosi ok.25 stopni C.
Kiedy ujrzysz pierwsze kiełki, zdejmij folię i przestaw roślinkę w jeszcze cieplejsze miejsce. Pamiętaj o regularnym nawadnianiu!

Jeśli uda Ci się zapewnić swoim korzeniom takie warunki, po czterech miesiącach, będziesz mógł wykorzystać Twój własny imbir w Twojej kuchni. Do dzieła!