Właściwe przechowywanie warzyw zasadniczo ogranicza się do kilku prostych zasad. O niektórych z nich należy jednak pamiętać już podczas zakupów. Tylko wtedy, gdy będziemy zwracać uwagę na pewne szczegóły, wybierając poszczególne produkty, odpowiedni sposób ich przechowywania, przyniesie zamierzony efekt.

Przede wszystkim postawmy na swieżość. Żeby wybrać najlepsze okazy, wcale nie potrzebujemy specjalnych umiejętności. Wystarczy bowiem tylko spojrzeć, czy to, co wkładamy do koszyka, dobrze się prezentuje oraz czy warzywa nie wykazują śladów upadków i nakłucia. Te sprzyjają rozwojowi drobnoustrojów, nie tylko w tych uszkodzonych, ale również we wszystkich innych, które znajdą się w ich sąsiedztwie.

Jeśli chodzi o kwestię wizualną, wbrew pozorom, nie wybieramy wcale tylko tych egzemplarzy, które są przesadnie ładne i czyste. Lepiej jest kupić warzywa, na których znajdziemy resztki ziemi, ponieważ daje nam to gwarancję, że dłużej zachowamy ich świeżość.

Kiedy mamy je już w naszej kuchni, nie dzielimy ich na mniejsze kawałki, jeśli nie zamierzamy ich wykorzystać w ciągu najbliższych kilku godzin.

Zasadniczą kwestią w przypadku przechowywania warzyw jest również odpowiednia temperatura. Jest to jednak mocno skomplikowanie, ponieważ różne rodzaje produktów warzywnych, wymagają różnych warunków termicznych. Należy się w tym wypadku kierować wskazówką, w jakim środowisku, dany produkt dojrzewa. Temperatura, którą mu zapewnimy, powinna być jak najbardziej zbliżona, do tej naturalnej, w której wyrastał.

Dojrzałe warzywa warto jest przechowywać w miejscach, do których nie docierają promienie słoneczne i które charakteryzują się odpowiednim poziomem wilgoci. W lodówce będą to zwykle ostatnie półki bądź szuflady, znajdujące się na samym dole. Warto wyłożyć je uprzednio papierem, dzięki któremu pobędziemy się nadmiaru wilgoci. Idealnie sprawdzą się również hermetycznie zamykane, plastikowe pojemniki.

Wyższa wilgotność, niezbędna jest tylko w przypadku sałat, różnej odmiany. Jej utracie zapobiegniemy, pakując zielone listki, przed umieszczeniem w lodówce, w foliową reklamówkę bądź plastikowy pojemnik.

Przechowując warzywa, zwracajmy uwagę również na inne produkty, które znajdują się w pobliżu. Okazuje się, że obecność niektórych owoców, produkujących gaz etylenowy, przyspiesza proces dojrzewania. Doskonałym przykładem takiego gatunku są np. banany.

Pamiętajmy także, że nie wszystkie warzywa, należy przechowywać w lodówce. Wiele z nich pod wpływem niskiej temperatury, nie tylko traci walory smakowe, ale również właściwości odżywcze. W lodówce nie trzymamy warzyw, takich jak wyjątkowo wrażliwe pomidory, ogórki, cukinia, bakłażan czy ziemniaki.

Idealne warunki panują tam natomiast dla kapusty, brukselki czy pora oraz roślin z gatunku selerowatych, jak np. koperek i natka pietruszki.