Wydawałoby się, że ta prosta z pozoru czynność ugotowania ziemniaków, nie powinna stwarzać trudności, nawet osobom, które w kuchni przypalają przysłowiową jajecznicę. A jednak. Również i w tym przypadku, warto zwrócić uwagę na kilka drobnych szczegółów. Dzięki temu ten „zwyczajny” dodatek do naszych potraw, będzie stanowił element perfekcyjnej całości.

Pierwsza zasadnicza kwestia, to wybór odpowiednich ziemniaków. Postarajmy się, żeby wszystkie były mniej więcej tej samej wielkości. Ułatwi nam to zdecydowanie sprawę, jeśli chodzi o czas gotowania.

Zanim kartofle trafią do garnka, obieramy je przy pomocy noża lub specjalnej obieraczki do warzyw. Duże egzemplarze, warto przekroić na mniejsze kawałki, dzięki czemu, szybciej staną się miękkie.

Tak przygotowane, płuczemy pod bieżącą wodą, starannie myjemy i oczyszczamy z ziarenek piasku. Do gara odpowiedniej wielkości, wlewamy zimną wodę ( ok. 3l na 1 kg ziemniaków). Dodajemy sól. Jej ilośc będzie uzależniona od ilości wody. Zasadniczo przyjmujemy jednak, że potrzebujemy jednej łyżki stołowej na litr. Wodę doprowadzamy do wrzenia i dopiero w tym momencie wrzucamy oczyszczone warzywa. Możemy oczywiście dodać je już na początku, jednak narażamy się w ten sposób, nie tylko na utratę cennych wartości odżywczych, ale również smaku.
Naczynie pozostawiamy na średnim ogniu. Kiedy woda ponownie zacznie się gotować, zmniejszamy płomień, żeby nie wykipiała.
Niezbędny czas, po którym kartofle będą gotowe, to około 20-30 minut, w zależności od wielkości bulw, odmiany, a także sprzętu, z którego korzystamy.

Zanim odcedzimy ziemniaki, warto sprawdzić przy pomocy noża, czy rzeczywiście są mięciutkie. Jeśli ostrze gładko przecina ich powierzchnię, oznacza to, że czas zestawić gar z ognia.
Bulwy odcedzamy wówczas przez durszlak, wrzucamy ponownie do gara, stawiamy na maleńkim ogniu i pozwalamy odparować reszcie wody.

Jest to również dobry moment na dołożenie dodatków, w postaci odrobiny masła czy czosnku. Jeśli zamierzamy podać do naszego dania ubite kartofle, za sprawą tych dwóch składników, staną się one niezwykle kremowe i smaczne.