Zanim zabierzesz się za gotowanie buraków, które potem wykorzystać możesz w dowolny sposób w kuchni, warto zwrócić uwagę na to, co trafi do Twojego gara. Podczas zakupów wybieraj więc warzywa młodsze i mniej dorodne. Starsze zawierają więcej błonnika, są zdecydowanie mniej soczyste i dużo dłużej się gotują. Młode, a jednocześnie dojrzałe rozpoznasz, przyglądając się ich skórce. Powinna być ona cienka, delikatna oraz ciemna i równomiernie wybarwiona.

Najlepiej, żeby wszystkie buraki były mniej więcej tej samej wielkości. Zdecydowanie ułatwi Ci to sprawę podczas gotowania. Znamy już kilka zasad w kwestii tego, jakie warzywa wybierać. Dowiedzmy się więc teraz od czego zaczynamy, kiedy buraki są już w naszej kuchni.

Przede wszystkim należy pozbyć się ich liści oraz oczyścić z piachu, a także usunąć częściowo korzeń. Ucinamy tylko końcową część, dzięki czemu nie stracą soku w trakcie gotowania.
Następnie ostrożnie myjemy warzywa, mając na uwadze to, żeby nie uszkodzić skórki. Jeśli nie mamy pewności, co do ich pochodzenia, warto na wszelki wypadek pozbyć się ewentualnych pestycydów, które mogą się na nich znajdować. Zrobimy to przy pomocy sody oczyszczonej, soku z cytryny bądź octu. Wystarczy stworzyć tylko roztwór o odpowiednich proporcjach ( litr wody na 2 łyżki sody), następnie zamoczyć w nim warzywa na ok. 15 minut, opłukać i przejść do gotowania „właściwego”.

Oczyszczone buraki wkładamy do garnka odpowiedniej wielkości, zalewamy zimną wodą tak, żeby wszystkie znalazły się poniżej jej linii i gotujemy na średnim ogniu. Kiedy doprowadzimy do wrzenia, zmniejszamy ogień i przykrywamy naczynie. Przedtem dodajemy jeszcze sok z cytryny ( na każdy litr wody – 2 łyżeczki), dzięki czemu warzywa nie stracą koloru. Po ok. pół godziny, sprawdzamy czy buraki nie są już miękkie. Zasadniczo czas ten będzie dłuższy i wynosić może nawet do dwóch godzin – w zależności od wielkości buraków, ale warto jest sprawdzać, co i rusz, bowiem przegotowane buraki tracą zarówno smak, jak i kolor. Buraków nie nakłuwamy, bo stracą sok! Ugotowane warzywa rozpoznamy po charakterystycznej skórce, odchodzącej przy korzeniu. Wtedy odcedzamy wodę gorącą wodę i przelewamy je zimną. Pozostawiamy do ostygnięcia i dopiero wtedy obieramy.

Garnek niezwłocznie myjemy, żeby zapobiec ewentualnym trwałym przebarwieniom. Jeśli będzie przeszkadzał Wam intensywny zapach, gotujących się buraków, warto w garnku umieścić skórki razowego chleba, który wykazuje właściwości absorbujące.