Któż z Was nie pokusił się o zaserwowanie najbliższym wyśmienitego śniadania, z jajkiem poszetowym w roli głównej. Idealnie ścięte białko, które sprytnie otula płynące żółtko, to w rzeczy samej doskonały pomysł na pierwszy posiłek po królewsku.

Cieszące się ostatnio dużą popularnością jajka w koszulkach- spotykane częściej pod tą właśnie nazwą, występują w restauracjach nie tylko w roli wyśmienitej propozycji śniadaniowej, ale również jako dodatek do wyszukanych sałatek oraz dań głównych. Ich przygotowanie zajmuje zaledwie kilka minut, niemniej jednak należy skrupulatnie przestrzegać kilku zasad, które pozwolą nam wykreować je w najlepszej możliwej postaci.

Czego potrzebujemy ?
Oprócz świeżych jajek, niezbędne nam będą odpowiedniej wielkości garnek, małe miseczki, ocet, ewentualnie sok z cytryny, a także metalowa łyżka- duża durszlakowa oraz mała stołowa.
Jeśli chodzi o sposób wykonania jajek w tej postaci, to może być ich kilka. Najlepiej wypróbować wszystkie i wybrać swój własny, który pozwali nam za każdym razem, zakończyć całą misję sukcesem.

Zacznijmy od najbardziej klasycznego, zgodnie z którym jajka wbija się na wirującą wodę. Do rondelka wlewamy odpowiednią ilość zimnej wody, kierując się zasadą, iż lepiej użyć jej więcej, niż mniej.

Naczynie ustawiamy na niewielkim ogniu i doprowadzamy ciecz do wrzenia. Kiedy zauważymy, że woda zaczyna się dynamicznie poruszać, do małej miseczki ostrożnie wbijamy jajko. Robimy to ostrożnie, tak by uniknąć rozlania żółtka.

Do garnka z gotującą się wodą, dodajemy ocet lub sok z cytryny ( około 2 łyżki stołowe) i zaczynamy ostrożnie mieszać przy pomocy łyżki. Kiedy stworzymy wir, wlewamy jajka wprost w jego środek, dzięki czemu białko powinno zgrabnie otulić żółtko. Gotujemy ok. 3 minuty, po czym wyciągamy efekt naszych starań przy pomocy łyżki cedzakowej. Jeśli przygotowujemy śniadanie dla większej ilości osób, śmiało możemy, przyrządzać dwie sztuki jednocześnie.

Kolejna z technik, przewiduje gotowanie jajek w woreczku. Zamiast do miseczki, trafia ono do woreczka, wysmarowanego uprzednio oliwą. Możemy wykorzystać do tego również folię aluminiową. W takim wypadku, należy wydłużyć czas gotowania do mniej więcej czterech minut. Stosując tą metodą, nie potrzebujemy również zakwaszać środowiska wodnego, bowiem jajko nie ma z wodą bezpośredniego kontaktu.