Zanim bób wyląduje w garnku z wodą i zacznie się gotować, należy go starannie przepłukać. Kluczowy w kwestii jego przygotowania jest wybór odpowiedniego produktu. Bardzo ważne jest, żeby pochodził on z pewnego źródła, które zapewni nam ziarenka najlepszej jakości, dojrzewające bez dodatku nawozów i sztucznych substancji.

Bób powinien być również zapakowany w bezpieczny sposób. Uważajmy na produkty w plastikowych woreczkach, w których panują niesprzyjające warunki. Ziarna pozbawione dopływu powietrza szybciej się psują i zaczynają kwaśnieć.

Świeży bób rozpoznasz po intensywnym zielonym kolorze, jędrnej, gładkiej i twardej skórce oraz przyjemnym zapachu.

Do ugotowania bobu będziemy potrzebowali naczynia odpowiedniej wielkości, letnią wodę oraz odrobinę cukru.

W przypadku świeżego bobu, ziarenka powinny znaleźć się w garnku jeszcze przed zagotowaniem wody. Bób mrożony wrzucamy na wrzątek. Pozostawiamy naczynie na większym ogniu na 5 – 10 minut. Trudno jest wskazać konkretnie czas, bowiem będzie się on różnił, w zależności od tego, czy mamy do czynienia z młodą czy starszą odmianą.
W przypadku tej pierwszej, będziemy potrzebować ok. 5 minut. Po tym czasie powinniśmy uzyskać idealną twardość. Dobrze ugotowany bób charakteryzuje pomarszczona skórka.

Starszy bób będzie potrzebował zdecydowanie więcej czasu. Na jego ugotowanie należy przeznaczyć co najmniej 30 minut. Czasem będziemy potrzebować nawet około godziny. Warto sprawdzać co jakiś czas, żeby uniknąć rozgotowania.

Bób solimy dopiero pod koniec gotowania. Warto zdecydować się również na łyżeczkę cukru, dzięki któremu uzyskamy ciekawy smak. Możemy również dodać łyżkę masła, a także ulubione przyprawy.

Kiedy już będzie gotowy, bób odcedzamy i przelewamy zimną wodą.