Parmezan, czyli najsłynniejszy włoski ser, to obowiązkowy dodatek do wielu klasycznych potraw kuchni włoskiej. Stanowi więc niezbędny element każdej, dobrze wyposażonej lodówki.

Dzięki doskonałej konsystencji oraz niskiej zawartości wody, Parmigiano Reggiano można przechowywać nawet przez kilka miesięcy od daty zakupu. O ile jest on zapakowany hermetycznie, bez obaw możemy gromadzić go w zapasie, korzystając z wizyty w słonecznej Italii, czy promocyjnej oferty w naszym ulubionym sklepie. Nie musimy się obawiać, że straci on wartości odżywcze.

Jeśli otworzymy opakowanie, niewykorzystany ser, przetrzymujmy w lodówce, najlepiej w pojemniku, który ograniczy dostęp powietrza, z dala od innych produktów. Pamiętajmy, że parmezan wykazuje właściwości absorbujące, dlatego też z łatwością pochłania zapachy, znajdującej się w pobliżu żywności.

Zanim trafi on do pudełka, warto owinąć go woskowanym papierem oraz folią aluminiową, które po każdym użyciu sera, powinniśmy wymieniać.

Kiedy pomimo zachowania wszystkich środków ostrożności, na skórce sera, zauważymy ślady wilgoci, usuwajmy ją za każdym razem, przecierając zewnętrzną stronę, papierowym ręcznikiem.

Zatroszczmy się o to, żeby temperatura, w której parmezan jest przetrzymywany, wynosiła od 4 do 8 stopni C. Najlepiej, jeśli wybierzemy dla niego najchłodniejsze miejsce w naszej lodówce.

Pamiętajmy o tym, że sera tego typu lepiej nie mrozić. Jeśli już jesteśmy do tego zmuszeni, należy go odpowiednio zabezpieczyć, owijając go w kilka warstw folii aluminiowej. Musimy być jednak świadomi tego, że ser po rozmrożeniu będzie zdecydowanie bardziej kruchy i suchy.

Chociaż Parmigiano Reggiano z zachowaniem wspomnianych już środków bezpieczeństwa, charakteryzuje naprawdę długa data przydatności, miejmy na uwadze fakt, że niepowtarzalnie smakuje jednak tylko ten świeży. Z biegiem czasu, jego smak oraz aromat słabnie.