Zarówno czosnek, jak i cebulę, zdarza nam się kupować na zapas, w długich warkoczach, które są w stanie przetrwać nawet kilka miesięcy, zachowując swój smak.

Jest to możliwe, o ile przestrzegamy kilku prostych zasad.

Warto o nich pamiętać, jeśli mamy dosyć małych, zielonych kiełków, wyrastających z naszego czosnku czy śladów pleśni na cebuli. Zarówno jedno, jak i drugie, przechowywane w plastikowej torbie, a także w lodówce, po jakimś czasie gnije. Jak więc należy je zabezpieczyć, aby zachowały świeżość przez długi czas ?

Tak samo czosnek, jak i cebula, wymagają temperatury pokojowej. Wybierajmy więc dla nich ciepłe pomieszczenia, o ograniczonej wilgotności, do których nie docierają promienie słoneczne. Dzięki temu zapobiegniemy szybkiemu kiełkowaniu.

Doskonale sprawdzi się wiklinowy koszyk, ewentualnie odpowiednio przygotowana papierowa torba, która zapewni swobodny dopływ powietrza. Możemy wykonać w niej małe dziurki, z pomocą dziurkacza. Uzyskamy w ten sposób najlepszą cyrkulację.

Jeśli do tej pory przetrzymywaliście czosnek w lodówce, lepiej porzucić tę praktykę, bowiem pozbawiacie go zupełnie smaku oraz aromatu. Panuje tam wysoka wilgotność, co negatywnie wpływa również na konsystencję obu warzyw. Ta sama zasada dotyczy mrożenia.

Ani czosnku, ani cebuli, nie należy również obierać z pierwszej warstwy, jeśli nie zamierzamy ich od razu wykorzystać.

Możesz być pewien, że stosując się do tych zasad, przedłużysz żywotność obu warzyw!