Jajka na twardo, które w kuchni stanowią podstawowy składnik wielu różnych smakowitości, wcale nie ustępują miejsca tym, przygotowywanym na miękko. Ich zaletą ponadto jest to, że zdecydowanie łatwiej się je przyrządza. Któż z nas nie zna sytuacji, gdy z zamiarem zaserwowania jaj z płynącym żółtkiem, po okrojeniu pierwszego kęsa, naszym oczom jawi się idealnie ścięte, twarde żółtko? W drugą stronę trudno będzie nam się pomylić.

Żeby jednak zupełnie nie uśpić Waszej czujności, zwracamy uwagę na fakt, że i w tym przypadku łatwo jest „przedobrzyć”. Zbyt długie gotowanie spowoduje, że wokół żółtka pojawi się nieelegancka, zielona otoczka. Po tym właśnie poznamy przegotowane jajko.

Żeby uzyskać najlepsze jajka na twardo, umieszczamy je w garnku obficie wypełnionym wodą, wstawiamy na gaz i doprowadzamy do wrzenia. Od tego momentu, zaczynamy odliczanie ośmiu minut. W zależności od tego, jaką twardość żółtka sobie życzymy, czas ten może wynosić 9-10 minut, ale nigdy nie więcej.
Dbamy o to, żeby woda nie poruszała się zbyt gwałtownie, bowiem może to doprowadzić do uszkodzenia skorupki.

W ostatnim etapie zdejmujemy naczynie z gazu, odlewamy wodę i zalewamy zimną cieczą, żeby zatrzymać proces gotowania. Jajka z osobna obstukujemy, następnie odkładamy ponownie na moment do wody, dzięki czemu zdecydowanie łatwiej będą się obierać.