Coraz bardziej popularna dziś soczewica, zarówno w swej zielonej, jak i czerwonej odmianie, w kuchni wykorzystywana być może na różne sposoby. Stanowi nie tylko doskonały dodatek do dań głównych oraz sałatek, ale świetnie nadaje się również do przygotowania zup oraz pysznego nadzienia wypieków.

Żeby wycisnąć z niej wszystko, co najlepsze oraz idealnie ją przyrządzić, zanim wsypiemy kolorowe ziarenka do garnka, warto zwrócić uwagę na kilka drobiazgów.

Przede wszystkim zatroszcz się o to, by w naczyniu znalazły się tylko zdrowe egzemplarze. Dokładnie obejrzyj soczewicę, pozbywając się wszystkich zaczernionych ziarenek. Pamiętaj również, że niezbędna będzie odpowiednia ilość wody. Na każdą szklankę soczewicy, potrzebne są dwie szklanki wody, ewentualnie bulionu.

Soczewicę wrzucamy do naczynia dopiero wtedy, gdy woda się zagotuje. Pozostawiamy na około 3 minuty, po czym zmniejszamy ogień i gotujemy dalej, aż będzie miękka.

W zależności od odmiany, całkowity czas będzie różny. Soczewica czerwona gotuje się najkrócej, bo około 15 minut. Na przygotowanie zielonej odmiany, będziemy potrzebowali maksymalnie 20 minut. Brązowa zaś wymaga najwięcej czasu, bo około 30 minut. Warto jednak monitorować sprawę na bieżąco, bowiem czas ten może być również zróżnicowany, zależnie od naszych preferencji oraz przeznaczenia ziaren.

Podczas gotowania możemy dodać do wody ulubione przyprawy, takie jak liść laurowy, ziarna pieprzu, rozmaryn czy czosnek. Sól dodajemy jednak dopiero pod koniec gotowania, dzięki czemu ziarenka na pewno nie stwardnieją.

Ugotowaną soczewicę możemy przechowywać w odpowiednich warunkach nawet przez tydzień. Zamrożona po ugotowaniu, nadaje się do spożycia jeszcze przez pół roku.